2024. április 27., szombat

Orvosok a hálapénz ellen

Karácsony előtt Szegedről indult el az a mozgalom, amely a hálapénz eltörlését tűzte ki célul. Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportba szerveződő orvosok közül 64-en alá is írtak egy nyílt levelet. December végén már országos összefogássá nőtte ki magát a kezdeményezés, hiszen mostanra 781 szakember csatlakozott névvel az akcióhoz.

Céljuk, hogy megmutassák: a magyar egészségügyben jelen lévő problémák megoldását nem lehet tovább halogatni. Hatvannégy orvos aláírásával nyílt levelet tettek közzé, melyet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak címeztek. Ebben az egészségügy legfontosabb problémáira hívják fel a figyelmet: a hálapénz még mindig meglévő rendszerére, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésére és a gyógyító munka katasztrofális feltételeire. Hétfőn új levél született – immár 781 orvos aláírásával. Balog Zoltán humán minisztert és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt kérik arra, teremtsék meg a tisztességes betegellátás körülményeit. Három kérdést is intéztek hozzájuk: meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben, mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel, illetve milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán? Arra buzdítanak minden támogatót, hogy ezeket a kérdéseket magánemberként is küldjék el a minisztériumba. A hálapénz ellen küzdő orvosok akciójára egyébként december végén már reagált Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter.

Egy TV-interjúban úgy fogalmazott: az elmúlt négy évben folyamatosan emelték az orvosok fizetését, de nem várható el, hogy az akár tízszeres nyugati fizetésekhez felzárkózzunk az egészségügy területén.