2024. április 27., szombat

A költségvetésről, a kávézók nyitva tartásáról…

A képviselő-testület ülésén több mint 100 napirendi pontot vitattak meg a képviselők, elfogadták a jövő évi költségvetést, amely 21,756 milliárd dinárt tesz ki.

Miloš Vučević polgármester szerint a jövő évi költségvetés nagy része a fejlesztésre irányul majd, csökkennek a kiadások.

– A jövő évi költségvetés a tavalyinál 6,5 százalékkal nagyobb bevételeket irányoz elő – mondta a polgármester az újságíróknak. Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetés mindenkit optimizmussal tölt el, az önkormányzat kilenc milliárd dinárt fektet majd a nagyberuházásokra. – A jövő évi költségvetés több mint 40 százaléka nagy projektumokra irányul, ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy fejlesztésekre költünk jövőre a legtöbbet – magyarázta Vučević, aki szerint nem igaz az ellenzék azon állítása, hogy a költségvetés „választások előtti”. Ha így lenne, akkor a kiadások nőttek volna a legnagyobb mértékben. –Valóban intelligenciát sértő kijelentéseket hallhattunk az ellenzék képviselőitől, mert ezekre egyetlen egy bizonyíték sincs – mondta a polgármester.

A képviselő-testületi ülésen többek között elfogadták Újvidék 2020-ig terjedő fenntartható fejlődési projektumát. Az ellenzék bírálta többek között azt a döntést is, amely szerint az önkormányzat 4 milliárd dinárt fordít majd a Sever 4 új ipari negyed kiépítésére, szerintük nem térül meg kellőképpen a befektetés.

Ami az önkormányzati támogatásokat illeti, a Városi Közlekedési Vállalat 150 millió dináros támogatást kap az üzemanyagköltségek fedezésére, az Energetikai Ügynökség 10 millió dinárt, a Parking servisnek pedig hárommillió dinárt – írta a Dnevnik napilap. Az újvidéki közvállalatokban tervezett befektetések közül az önkormányzat 136,3 millió dinárt különített el a Távfűtő Műveknek, a Čistoća közvállalat 90,2 milliót kap, a Városi Kertészet 23,8 milliót, a Zoohigijena 29 milliót, a Városi Vízművek majdnem 563 milliót, a Lisje 49 milliót, a Tržnica 26 milliót, az Informatika 48 milliót, a Városi Közlekedési Közvállalat 68 milliót, a Put 20 milliót, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont pedig 29,4 milliót.

Az említetteken kívül, a képviselők elfogadták egyes területrendezési tervek módosítására, és a vendéglátóipari létesítmények nyitva tartási idejének a megváltoztatására vonatkozó javaslatokat is.