2024. április 26., péntek

Megfékezni a kóbor állatok szaporodását

A városi tanács meghozta a kóbor kutyák és macskák számának ellenőrzéséről és csökkentéséről szóló jövő évi programját. Nyilvánvaló, hogy közösségi cél a gazdátlan állatok populációjának ellenőrzés alatt tartása, hiszen ezáltal csökkenthető a lakosságot érintő kutyatámadások száma és a fertőző betegségek kutyák, macskák általi terjesztése.

Kóbor kutyák minden lépésen (Fotó: Fekete J. József)

Kóbor kutyák minden lépésen (Fotó: Fekete J. József)

A megelőző intézkedések elfogadott terve szerint a kóbor ebeket befognák, nyilvántartásba vennék és ivartalanítanák. A programban szerepel a meglévő állatmenhely körülményeinek javítása és egy új menhely kialakítása is, ami egyébként már folyamatban van. A terv a kóbor állatok népesség-ellenőrzése leghumánusabb módjaként egyértelműen az állatok örökbefogadását nevezi meg.

Az illetékes hatóság adatai szerint 2015 augusztusában Zombor területén 19 213 chippel megjegyzett kutyát tartottak nyilván. A városi tanács által jóváhagyott dokumentum szerzői szabad becslés alapján 300 és 600 közé teszik a kóbor ebek számát a városban, míg a falvakban összességében ennél kevesebb elhagyatott kutya lehet.