2024. április 27., szombat

Szerbia Törökország legfőbb békepartnere

Ahmet Davutoğlu Novi Pazar-i látogatását a köd miatt lemondták

Törökország számára Szerbia a legfőbb együttműködési partner a Balkánon, s Szerbia hozzájárulása nélkül nehéz fenntartani a békét a régióban, emelte ki Ahmet Davutoğlu török kormányfő szerbiai látogatása során.

Davutoğlu hangsúlyozta, hogy támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, ugyanis ez egyike azoknak a tényezőknek, amelyek segítenek abban hogy csökkenjen a feszültség a régióban, ugyanakkor fontos Szerbia EU-ba vezető útján is. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Törökország és az Európai Unió pozitív párbeszédet folytatott.

Novemberben Brüsszelben a közös találkozónkkal új időszak kezdődött Törökország és az EU között. A menekültkérdésen együtt dolgozunk és közös akciótervet készítünk. Törökország támogatást nyújt Európának, és Európa is a segítségéről biztosította Törökországot – emelte ki Davutoğlu. Elmondta ugyanakkor, hogy nem szeretnék, ha Törökország és Oroszország között fokozódna a feszültség. Mint mondta, készen állnak tárgyalni Oroszországgal az orosz repülő lelövéséről, ám ezidáig Oroszország nem fogadta el a török kezdeményezést. Rámutatott, a kialakult gondokat nem a Törökország és Oroszország közötti összetűzés okozza, hanem a szíriai helyzet vezetett a ma kialakult állapothoz.

Orosz barátaink nem felejthetik el, hogy amikor az államok többsége szankciót vezetett be Oroszország ellen, Törökország ezt nem tette. Ők a szomszédaink. Ma viszont Oroszország vezetett be szankciót Törökország ellen. Törökország nagy ország és nem félünk ettől a lépéstől, mégis hatalmas veszteséget jelent ez majd mindkét állam számára – emelte ki a török kormányfő.

Ahmet Davutoğlu kétnapos szerbiai látogatása során Novi Pazarba is el akart jutni, hogy tárgyaljon az ottani kisebbségi képviselőkkel, ám a rossz időjárási viszonyok miatt a látogatást lemondták. A tervek szerint Davutoğlu Aleksandar Vučić szerb kormányfővel utazott volna Novi Pazarba, ám a sűrű köd veszélyessé tette a helikopter felszállását, így a látogatásra ezúttal nem kerülhetett sor.

Davutoğlu hétfőn érkezett Szerbiába, ami után tárgyalásokat folytatott Aleksandar Vučićtyal a két ország gazdasági együttműködési lehetőségeiről. Megállapodásuk alapján Szerbia támogatni fogja a török befektetők szerbiai beruházásait, amennyiben az ország fejletlen, déli tájain látnak fejlesztési