2024. április 27., szombat

Róháni: Szembe kell szállnunk az erőszak ideológiájával

A muzulmán országok legfőbb kötelessége kijavítani a nemzetközi közvéleményben az iszlámról alkotott képet – hangoztatta vasárnap az iráni elnök. Haszan Róháni Teheránban az Iszlám világ jelenlegi válsága című nemzetközi konferencián szólalt fel.

„Meg kell szüntetnünk az iszlámról a világhálón és a valós világban kialakított negatív képet” – mondta. Hozzátette, az erőszak, a terrorcselekmények, a mészárlások nagy többsége sajnálatos módon az iszlám világban történnek, Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában.

„Szembe kell szállnunk az erőszak ideológiájával és szóhasználatával, amelyet az Iszlám Államhoz (IÁ) hasonló dzsihadista szervezetek terjesztenek” – hangsúlyozta az iráni vezető, s ennek érdekében egységbe szólított minden régióbeli és azon túli iszlám államot.

Felhívása azoknak is szól – jegyezte meg –, akik jelenleg szomszédjaikat bombázzák. Róháni nem nevezte meg ezeket az országokat, de tudni lehet, hogy Teherán a jemeni polgárháborúban a síita húszi felkelőket támogatja, míg Szaúd-Arábia a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormányt.

Az iráni elnök kérdésként vetette fel, hogy idén vajon mennyi fegyvert vásároltak a térségbeli országok az Egyesült Államoktól. Úgy vélekedett, hogy ezt a pénzt az éhező, nélkülöző muzulmánok megsegítésére lehetett volna fordítani. Mint mondta, az anyagi és kulturális szegénység az oka annak, hogy az IÁ terrorszervezet harcosokat tud toborozni az iszlám társadalom megsemmisítésére.

Neheztelve szólt egyben arról, hogy a muzulmán országok évek óta beszélnek az egységről, amit lehetetlen megvalósítani úgy, ha nem kapcsolják össze a muzulmán világ gazdaságával.

„A terrort és a terrorizmust nem lehet bombákkal megsemmisíteni” – tette hozzá. Az iráni elnök szerint a régió konfliktusaiból leginkább Izrael és a muzulmán-ellenes erők profitálnak.