2024. április 27., szombat

Fő cél a minőségi termelés

A 2016-ban induló terület- és gazdaságfejlesztési támogatások a megmaradást és a felzárkózást szolgálják

Köztudomású, hogy a VMSZ támogatásával kidolgozásra került A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája. A projekt kidolgozásában számos szakember mellett dr. Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkársegédje, a VMSZ tanácsának tagja is részt vett.

A stratégiához igazodva elkészült a részletes operatív program. Ezen belül melyek a prioritások?

– Fő prioritás a gazdák, a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozói (kkv) szektor, az életképes családi gazdaságok helyzetének erősítése, versenyképességének és jövedelembiztonságának fokozása. A vidéki térségekben általában kulcsszerepe van a mezőgazdaságnak és a kapcsolódó ágazatoknak, ezért fontos cél a mezőgazdasági és a vidéki foglalkoztatás bővítése, a hullámzó teljesítményi mutatók fejlődő pályára állítása. Fő cél a minőségi termelés, a hozzáadott értékek előállítása, így a feldolgozás fejlődésének előmozdítása.

A stratégia kidolgozásakor milyen mértékben szolgáltak alapul a különbőző európai trendek?

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A mikro-, kis- és középvállalatok létfontosságú szerepet töltenek be az Európai Unió gazdaságában, ugyanis az európai vállalatok 99 százalékát alkotják, és a munkahelyek kétharmadát épp ezek biztosítják a magánszektorban. Az európai strukturális és beruházási alapok több mint 450 milliárd eurót bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a 2014 és 2020 közötti időszakban. Ez az összeg a munkahelyteremtést és a növekedést serkentő beruházásokra fordítható.

Az érdeklődők már a múlt hétvégén három helyszínen is tájékozódhattak a magyarországi támogatásból kiírásra kerülő pályázatok első köréről. Miről értesülhettek a termelők?

– Az 50 milliárd forintos pályázati keretet anyaországi támogatás biztosítja. A támogatási terv megvalósítása Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának és a Vajdasági Magyar Szövetségnek a lebonyolításában történik.

A vajdasági termelők és kisvállalkozások a támogatások által beruházási forrásokhoz jutnak, modernizálódnak, és ilyen módon termékeik könnyebben kerülnek ki a piacokra. A munkaigényes ágazatok, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése növeli azok versenyképességét. Így a vidék eltartó képessége is erősödhet.

A támogatások egyben a piaci versenyképesség és az EU-csatlakozásra való felkészülés feladatában is seígtik a kis- és középvállalkozásokat.

Hamarosan kiírják az első pályázatokat.

– Valószínű, hogy január végén vagy februárban indulnak az első pályázatok. Ezek főleg kisebb összegű pályázatok lesznek. Természetesen bizonyos önrészt minden pályázónak vállalnia kell. A kisvállalkozások eszközbeszerzése, a turizmus fejlesztésére pályázhatnak ugyanakkor a mezőgazdasági termelők eszközbeszerzésre, az állattenyésztési, a kertészeti ágazat fejlesztésére, az öntözés korszerűsítésére kaphatnak támogatást.

Ön szerint manapság mi a titka a sikeres gazdasági szereplésnek?

Napjainkban a tudásalapú gazdaságra való átállás a legnagyobb kihívás mindenki számára. Sikeres megvalósítása versenyképes és dinamikus gazdaságot eredményez. A kis- és közepes vállalkozóknak a társadalmunkban betöltött szerepe fontos, hiszen munkalehetőségeket teremtenek, és meghatározó szerepet játszanak a helyi és regionális közösségek boldogulása érdekében.