2024. április 26., péntek

Aligha növelhetők egyhamar a bérek és a nyugdíjak

A következő években a közszféra alkalmazottainak bére és a nyugdíjak továbbra is „befagyasztva” maradnak, esetleg akkora mértékű növelésre lehet számítani, amekkorára az idén – jelentette ki Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Az ország szempontjából legfontosabb egy fenntartható gazdasági fejlődés elérése, amely a beruházásokon, a kivitelen, a közfogyasztás növelésén alapul, és csupán akkor nyílhat meg jobban az államkassza, ha mindez bekövetkezik – áll a Magazin Biznis szaklapnak adott nyilatkozatában.

– Csak akkor reménykedhetünk gazdasági növekedésben, és abban, hogy Szerbia eléri a környező országok ipari teljesítményét, ha az államvezetés betartja az említett sorrendet – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikorra várható szemmel látható előrehaladás, magyarán, mikorra várható érezhető életszínvonalnövelés, Pavle Petrović azt válaszolta, hogy e cél elérésében kulcsfontosságú lesz a 2016-os év, de talán a 2017-es is, amely időszakot a „terep tisztítására” kell kihasználni, mert számos akadály nehezíti a gazdaságnövekedést.

– Mindenekelőtt fontos a közpénzek beruházásának nagyobb átláthatósága, az állami közvállalatok reformja és a magánosítás lezárása a 17 csődbe jutott közvállalatban. Más szóval: egy egészségesebb üzleti klíma megteremtése, amelyben fellendülhet a termelés. Az életszínvonal növekedésére tehát aligha lehet számítani 2018 előtt.