2024. április 27., szombat

„Vajdaság autonómiája sérthetetlen”

David McAllister: Fontos, hogy Szerbia 2016-ban is az idén jellemző lendülettel haladjon az EU felé
David McAllister tegnap Bojan Pajtić tartományi kormányfővel is találkozott (Ótos András felvétele)

David McAllister tegnap Bojan Pajtić tartományi kormányfővel is találkozott (Ótos András felvétele)

A vasárnap este Szerbiába látogató David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője tegnap Bojan Pajtićtartományi kormányfővel találkozott. Pajtić értékelése szerint a szerbiai társadalom csakis azt követően kezdheti meg az érdemi fejlődést, ha az Európai Unió megnyitja a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezeteket. Szeretné, ha az ország minden polgára biztonságban élhetne, és szabad lenne, azért az EU-nak mielőbb meg kellene nyitnia Szerbiával a szóban forgó két fejezetet, nyomatékosította Pajtić.

A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az EU felé haladó Szerbiában kulcsfontosságú a sajtószabadság, a független igazságügy, valamint az ellenőrzési hatáskörrel bíró, független intézmények munkájának a segítése. Pajtić köszönetet mondott McAllisternek, amiért a Szerbia előrehaladásáról összeállított aktuális országjelentés tervezetében leszögezte: Vajdaság autonómiájának jelenlegi szintjét nem lehet csökkenteni, a tartomány aktuális határköreit pedig nem szabad megnyirbálni.

A jelentéstevő a Szerbiai Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának a képviselőivel is találkozott, és elmondta: fontos, hogy Szerbia 2016-ban is az idén jellemző lendülettel haladjon az EU felé. McAllister biztos abban, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az EP jövő februárban is pozitív hangvételű országjelentést fogad el Szerbiáról. Ami a jelentés tervezetére benyújtott módosítási indítványokat illeti, elmondása szerint számára a kompromisszum a legfontosabb, így minden módosítási indítványt figyelembe vesz.