2024. április 27., szombat

Referendummal a földtörvény ellen

A gazdák Pásztor Istvántól és Bojan Pajtićtól remélnek segítséget kapni

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 100 ezer aláírást szeretne összegyűjteni annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki a földtörvényről. A párt hiszi, hogy egy referendumon a polgárok többsége a földtörvény ellen szavazna, így a kormánynak, valamint a köztársasági parlamentnek végül muszáj lenne visszavonnia eljárásból a jogszabályt.

Mint azt a párt illetékesei elmondták, egyetértenek az immár egy hónapja tiltakozó földművesekkel, hogy a földtörvény hátrányos helyzetbe hozná a hazai gazdákat, valamint a családi gazdaságokat. A beterjesztett földtörvény a mágnásoknak kedvez és a kis, illetve közepes gazdaságok megszűnését eredményezné, véli a VSZL.

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági titkár szintén pártja, a VSZL, álláspontját képviseli, így kifejtette: sajnálatos, hogy a köztársasági hatalom nem vette figyelembe a gazdák érdek-képviseleti szervezeteinek meglátásait. Mint hozzátette, az állam eddigi hozzáállása miatt azon sem lepődött meg, hogy a földtörvény a köztársasági parlament aktuális ülésének a napirendjére került. Bogaroški még csak nem is reméli, hogy a parlament elfogadja a vajdasági módosítási indítványokat.

Közben a gazdaszervezetek Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével és Bojan Pajtić tartományi kormányfővel szeretnének találkozni, méghozzá mielőbb. A földművesek közlése szerint azért kérik, hogy a tartományi vezetők minél előbb fogadják őket, mert a földtörvény a parlament napirendjére került és már csak rövid ideig tehetnek bármit is.

– A földtörvény miatt több tízezer vajdasági ember kenyérkeresési lehetősége kerül veszélybe, ezért azt kérjük, hogy védjék meg a mezőgazdászok és a falvakban élők érdekeit – üzenték a gazdák Pajtićnak és Pásztornak.

Nem sokkal a kérés átadását követően Pásztor István ki is tűzte a találkozó időpontját. Pásztor, a képviselőház alelnökei és a mezőgazdasági bizottság tagjai kedden 14 órakor fogadják a gazdák képviselőit.