2024. április 27., szombat

A maffia ellen már gazdasági fegyverekkel kell küzdeni

Kevesebb gyilkosságot követ el, de egyre mélyebben átszövi a politikai, gazdasági és intézményes életet a szervezett bűnözés – hangzott el az olasz maffiaellenes nyomozó-igazgatóság (DIA) évértékelő sajtótájékoztatóján.

Nunzio Galantino tábornok, a DIA igazgatója elmondta, az idén több mint 2,5 milliárd euró értékű vagyont foglaltak le a bűnszervezetekkel szembeni akciókban. Mintegy ötezer vállalkozást világítottak át, és jelenleg is több mint háromszáz nyomozást folytatnak a szervezett bűnözés felszámolására. Galantino hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés az utóbbi évtizedekben „profilt váltott”; a szicíliai maffia, a nápolyi camorra és a calabriai ’ndrangheta bevételének jelentős része továbbra is a kábítószer- és fegyverkereskedelemből származik, a gyilkosságok aránya azonban jelentősen csökkent. Az erőszakot a korrupció váltotta fel: a bűnszervezetek beszivárogtak a politikai, gazdasági és intézményes életbe. „Attól, hogy nem lő, a maffia még nem kevésbé veszélyes” – fogalmazott Rosy Bindi, a parlament maffia ellenes bizottságának elnöke. Franco Roberti maffiaellenes ügyész hozzátette: ha megvan hozzá az akarat, az állam képes legyőzni a maffiát, de ez ellen ma már gazdasági fegyverekkel kell küzdeni.

Angelino Alfano belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a DIA-t Giovanni Falcone, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet által 1992-ben merényletben meggyilkolt szicíliai ügyész hozta létre. A szintén szicíliai belügyminiszter ugyanakkor úgy vélte, hogy a szervezett bűnözés fokozatosan erejét veszíti, és ez a körözött maffiatagok egymás utáni elfogásának és a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetéseknek, valamint a vagyonelkobzásoknak köszönhető.

Rokonai és ismerősei teljes vagyonának lefoglalásával próbálnak a hatóságok űrt teremteni az ország legveszélyesebb bűnözőjének tartott Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra jelenlegi főnöke körül is, akit 1993 óta köröznek. Elődjét, a corleonei keresztapaként ismert Toto Riinát kedden szállították kórházba cellájából, ahol életfogytiglani büntetését tölti. Ügyvédje szerint a 85 éves Riina állapota súlyos.