2024. április 26., péntek

Citromtortával, énekkel, tangóval ünnepelte 79. születésnapját Ferenc pápa

December 17-én töltötte be Ferenc pápa 79. életévét. Az évforduló nem változtatott semmit programján, a napot változatlanul sok munkában töltötte.

A világ minden részéből jókívánságok hosszú sora érkezik. Előző nap, a szerdai általános kihallgatás végén a zarándokok sokasága rázendített a „Tanti auguri a te” – („Boldog szülinapot” olasz születésnapi jókívánságokat kifejező énekre, míg egy mexikói újságírónő hatalmas születésnapi tortát nyújtott át a Szentatyának az egész ország nevében, ahová februárban látogat el a pápa. A Vatikán közvetlen közelében lévő egyik cukrászdából egy citromtortát is kapott, amelyet  a december 8-án kezdődött szentév logója díszített.

A pápa születésnapján sem pihen: a római Termini főpályaudvaron kialakított, hajléktalanokat segítő új pihenőhely péntekre tervezett látogatására készül.
Már a szerdai általános audiencián is felköszöntötték a pápát, Valentina Alazrakitől, a Televisa mexikói médiaközpont vatikáni tudósítójától kapott születésnapi tortát is, melyet a "mexikói nép" küldött. Ők februárban várják Ferenc pápát.
A Szent Péter téren szerdán az audiencián 15 ezer zarándok gyűlt össze, akik dalban kívántak boldog születésnapot a pápának.
A téren háromezer tangótáncos is megjelent, hogy az argentin származású pápa tiszteletére táncoljanak. Ferenc pápa többször elmondta, hogy fiatalkorában tangózott és nagyon szerette Astor Piazzolla zenéjét. Egy spanyol énekescsoport rögtönzött koncerttel köszöntötte a pápát, aki 1936. december 17-én született Buenos Airesben.