2024. április 20., szombat

Piaf-menet

A Kosztolányi Dezső Színházban kedden, az Újvidéki Színházban szombaton lesz az Edith Piafról szóló előadás bemutatója
Mészáros Gábor, Mezei Kinga (Molnár Edvárd felvétele)

Mészáros Gábor, Mezei Kinga (Molnár Edvárd felvétele)

A Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójáról Mezei Kingával beszélgettünk, aki rendezője és szereplője az előadásnak.
 Tulajdonképpen ki írta a darabot, és hogyan született meg az ötlet?

– A Piaf-marche/Piaf-menet című előadás a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkciója. Az ötlet régóta motoszkál a fejemben, majdnem azóta, hogy évekkel ezelőtt eljátszottam Piafot a Ljuboslav Majera által rendezett A rózsaszínű halál című előadásban. Az az előadás Ljubomir Feldek azonos című darabja alapján készült, és az énekesnő életének utolsó napján keresztül dolgozta fel az élete legfontosabb pillanatait, inkább próza szintjén.

A mostani előadásnak nincsen ilyen értelemben irodalmi alapanyaga. Sokkal inkább a dalokat szeretnénk megszólaltatni. A produkció nem hagyományos értelemben vett színházi előadás, nem egy életrajzi dráma, inkább a koncert és a színház közötti mezsgyén jár. A darab dramaturgiailag Edith Piaf sanzonjaira épül. Kiindulópontok az életrajzi írásai, de ezek csupán irányadók, és a jelleme feltárásához szolgálnak alapanyagul. A jellembeli szélsőségeit, alapvető jellemvonásait, bánatait, örömeit a dalain keresztül érzékeltetjük.

Tehát az előadás alapanyaga tulajdonképpen 20 Edith Piaf-sanzon, amelyek között elhangzik néhány nagyon ismert dala, de a legtöbbjük a kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek közül való.

 Milyen előadásra számíthat a néző?

– Előadásunk a tragikus sorsú művésznő harcokban és önmarcangolásban gazdag életéből, szélsőséges, sokszor végletes személyiségéről, sikereiről és sikertelenségeiről kíván szemelvényeket adni esszenciálisan, némileg megidézve azt a kort, amiben a művészeknek nagyon nagy utat kellett bejárniuk az elismertségig. Piafnak sikerült.

 52 éve halt meg Edith Piaf. Milyen örökséget hagyott maga után?

– Dalai ismertek, érvényesek és élnek. Számos énekes, muzsikus dolgozza fel őket a mai napig, mint ahogyan a személye, személyisége is számos festmény, karikatúra vagy egyéb művészeti alkotás ihletője volt az elmúlt száz évben. Hatása a francia sanzon és a zene világára vitathatatlan.

Mit kell tudni a társadról, illetve a társaidról a színpadon?

– Az előadás Férfi szereplője a mindenkori partner, a felfedező, a tanító, a szerető, a férj, a barát, a cinkos, a vigyázó.

A Kosztolányi Dezső Színházban a Férfi szerepét Mészáros Gábor, az Újvidéki Színházban pedig Kőrösi István alakítja. A Zongorista szerepét Varga Iván játssza. Ivánnak nem volt könnyű dolga, ugyanis a zenei kíséretek egy részét az eredeti felvételekből ő maga készítette el, mivel a kevésbé ismert daloknak nem létezik zongorakottájuk. A zenei kíséretek nagy részének megszerzésében Vigh András Párizsban élő tekerőlantos barátunk volt nagy segítségünkre.

 Mikor lesznek a bemutatók?

– Edith Piaf idén december 19-én lenne százéves. A bemutatóink dátumai: Szabadkán december 15-e, Újvidéken december 19-e. Tehát az újvidéki bemutató a születése napjára esik.

Nyitókép: Mészáros Gábor, Mezei Kinga (Molnár Edvárd felvétele)