2024. április 27., szombat

Kerry: Moszkva és Washington együtt sokat tehet a szíriai válság megoldásáért

Oroszország és az Egyesült Államok együtt sokat tehet a szíriai rendezés előmozdítása érdekében - jelentette ki kedden Moszkvában az amerikai külügyminiszter Vlagyimir Putyinnal találkozva.

"Jól tudják, hogy közösen keresünk megoldást a legsúlyosabb válságokra, így a szíriaira is" - hangsúlyozta a találkozó elején az orosz elnök. John Kerry és az orosz elnök háromórás találkozóján jelen volt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, akivel Kerry a Kremlben tartott tárgyalás előtt tartott szintén háromórás kétoldalú megbeszélést.
A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Lavrov hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezésről a bécsi nemzetközi tárgyalásokon elért megállapodásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban fogja megerősíteni.
John Kerry elmondta: közölte Moszkvával, megengedhetetlen, hogy Bassár el-Aszád szíriai elnök hatalomban maradjon. Hozzátette: országa kész együttműködni Oroszországgal az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet felszámolásában. Hangsúlyozta, megtalálták "a közös alapot" abban a kérdésben, milyen szíriai ellenzéki csoportoknak kell részt venniük a béketárgyalásokban. Leszögezte: az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front nem vehet részt ezeken.
Az orosz külügyminiszter közölte: további információkat várnak a Szaúd-Arábia vezetésével,  34 ország részvételével megalakított terrorellenes iszlám katonai szövetségről.
Szergej Lavrov bejelentette, hogy pénteken New Yorkban megtartják a tervezett nemzetközi Szíria-értekezletet.
Az orosz külügyminiszter közölte, hogy nincs bizonyíték arra az ENSZ-jelentésre, amely szerint a szíriai orosz katonai beavatkozás szenvedést okozna a békés lakosságnak.
Washington nem akarja elszigetelni Oroszországot - jelentette ki az amerikai külügyminiszter.
John Kerry "jó megbeszélésnek" nevezte az Ukrajnáról folytatott tárgyalást, és leszögezte: minél hamarabb megvalósul az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodás, annál hamarabb feloldhatóak az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések.
Lavrov leszögezte: a minszki megállapodást a szemben álló feleknek be kell tartaniuk.
John Kerry amerikai külügyminiszter kedden közleményben üdvözölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) döntését, amellyel az ENSZ-szervezet hivatalosan is lezárja arra vonatkozó vizsgálatát, hogy Irán a múltban tett-e erőfeszítéseket nukleáris fegyverek kifejlesztésére.
Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, a döntés nem jelenti azt, hogy az atomsorompó-szerződés betartatásán őrködő szervezet nem folytatja az ellenőrzést, ha felmerül annak a gyanúja, hogy Irán a jövőben titkos atomtevékenységeket folytat.
John Kerry kedden Moszkvában találkozott Ljudmila Alekszejeva egykori szovjet másként gondolkodóval, akivel megvitatta az oroszországi emberi jogok helyzetét. A 88 éves aktivista ismét bírálta a májusban Vlagyimir Putyin által aláírt törvényt, amelynek értelmében nemkívánatosnak nyilváníthatóak az Oroszországban működő külföldi szervezetek.