2024. május 8., szerda

Jubileum – káderhiány árnyékában

Százhúsz éves a nagybecskereki városi kórház

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepeli az idén a nagybecskereki városi kórház, amely jelenleg a Dr. Đorđe Joanović nevet viseli. A jubileum alkalmából pénteken ünnepi akadémiát tartottak a népszínházban.
A nagybecskereki városi kórház a közép-bánáti körzetet (Magyarcsernye, Bégaszentgyörgy, Törökbecse és Szécsány községeket, valamint Nagybecskerek Várost) fedi, és mintegy 208 ezer lakos részére biztosít fekvőbeteg és szakorvosi ellátást. Tudományos kutatási egység, és az újvidéki és a belgrádi orvosi karok, valamint a nagybecskereki egészségügyi középiskola egyetemistáinak és tanulóinak gyakorlati továbbképzését is biztosítja.
Mint ahogy dr. Gordana Kozlovački, a kórház igazgatója elmondta, nemrég fogadták el a következő ötéves stratégiai fejlesztési programot. Kiemelte a közép-bánáti polgárok hozzájárulását az elmúlt 25 évben, aminek köszönhetően sikerült 48 millió eurót biztosítani az új kórház felépítésére. De szólt a problémákról is. A legnagyobb gond a káderhiány. A városi kórháznak jelenleg összesen 1018 dolgozója van, 23-mal kevesebb, mint eddig. A közelmúltban nyugdíjba vonult öt orvos, ugyanennyi ápoló, a technikai személyzetből tizenegyen, a káderügyi osztályról pedig ketten. Legkevesebb 21 személyt kell(ene) felvenni. Ha már csak egy orvos szabadságra megy, akkor nincs, aki helyettesítse. Gondok vannak az új kórházépület szellőztetőberendezésével is.
Danijela Stanković Baričak tartományi egészségügyi titkárhelyettes hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány az elmúlt időszakban több mint 103 millió dinárt biztosított a nagybecskereki kórház berendezésére és kórházi berendezés vásárlására.
Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármester elmondta, hogy a vidéken élők évtizedeken keresztül helyi járulék formájában segítették az új kórház felépítését, a helyi önkormányzat pedig a lehetőségeihez mérten támogatja az intézményt.