2024. április 19., péntek

Nem jár többé vonat a Szeged–Budapest vonalon

December 13-ától – amikor életbe lép az új vasúti menetrend – este 8 óra után már nem lehet vonattal Szegedről vonattal Budapestre, illetve a fővárosból a megyeszékhelyre utazni, a MÁV ugyanis alacsony kihasználtságra hivatkozva megszünteti az utolsó vonatpárt.

Lőcsei Virág, a vasúttársaság szóvivője elmondta, a Pusztaszer, illetve a Kárász InterCity nem sokkal 21 óra előtt indult Budapestre, illetve Szegedre. Az utasszámlálási adataik alapján mindkét vonat rendkívül alacsony kihasználtságú volt, 20–70, illetve 20–30 ember utazott ezeken a járatokon.

December 13-ától tehát más közlekedési eszköz után kell nézniük azoknak, akik Szegedről Pestre vagy a fővárosból a Tisza-parti városba szeretnének utazni az esti órákban. Munkanapokon 17 óra 35 perckor elmegy az utolsó busz Szegedről Budapestre, tehát a hiányzó vonatot busszal sem tudják helyettesíteni. Igaz, a Népligeti pályaudvarról – kecskeméti átszállással – 20 óra 45 perckor jön az utolsó busz Szegedre, ami éjfélkor fut be a Mars térre, de a több mint 3 órás utazást nyilván szintén nem sokan választják.

Marad a telekocsi, amely az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az utasok körében, hiszen olcsóbb, sokak szerint gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb, megbízhatóbb és tisztább, mint a vonat. E járatokon az átlag jegyár egy irányban 2000 forint, míg a teljes áru vonatjegy 3705 forintba, a helyjeggyel 4005 forintba kerül. A pesti út akkor a legdrágább, ha valaki saját autójával egymaga utazik. Mindent egybevetve ekkor a tíznapos autópálya-matrica, az amortizáció és a benzin költsége meghaladja a 7000 forintot, és ez csak az odaút. Négy-öt utassal már természetesen megéri kocsit használni.