2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fradi–Újpesttel búcsúzik az NB I.

Szombaton Eb-sorsolás, vasárnaptól válogatott-összetartás a program

Szombaton az év utolsó bajnoki fordulójára kerül sor az NB I.-ben, az OTP Bank Liga 19. fordulójában igazi rangadó lesz: a toronymagasan éllovas Ferencváros a városi rivális Újpestet látja vendégül. A két csapat között mindössze négy hely, ugyanakkor 21 pont a különbség, az Újpest legutóbb 2010 tavaszán tudott nyerni vendégként, akkor Kabát Péter találata jelentette az 1:0-s vendéggyőzelmet. A legutóbbi két összecsapáson egyaránt Fradi-siker született: áprilisban 2:0-ra, szeptemberben 2:1-re győztek a zöldek.

A Fradi legutóbb 2000. november 30-án zárta Újpest elleni meccsel az évet, akkor is a 19. fordulóban találkozott a két együttes, és az újpesti derbin Dragóner Attila góljával 1:0-s vendégsiker született.

A meccs előtt is lesz már ok az izgalomra, hiszen 18 órától a Párizsi Kongresszusi Palotára figyel Európa, ahol elkészítik a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság csoportbeosztását. A sorsolást a Groupama Aréna óriáskivetítőjén élőben is követni lehet majd. A magyar válogatott a harmadik kalapból várja az ellenfeleket, és az is előfordulhat, hogy Bernd Storck együttese játssza majd a nyitómeccset.

A kapitány talán már a sorsolás jegyében tartja felkészítő edzőtáborát a jövő héten, a vasárnaptól négy napig tartó telki összetartáson szinte csak fiatalok vesznek részt, olyanok, akikben Storck szerint megvan a potenciál, hogy a későbbiekben az A válogatott keretének közelébe kerüljenek. A meghívottak között vannak olyan labdarúgók – Pintér Ádám, Lang Ádám, Kleinheisler László és Nagy Ádám –, akik már a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős sikerben is tevékeny részt vállaltak. De akadnak olyanok, mint Kocsis Gergő (Puskás Akadémia), Gévay Zsolt (Paks), Hangya Szilveszter, Vida Máté (mindkettő Vasas), Bese Barnabás, Gera Dániel (mindkettő MTK) vagy Balogh Norbert (Debrecen), akik egy esetleges jó teljesítménnyel, folyamatos játékkal még bekerülhetnek az Eb-keretbe.

Visszatérve a fordulóra: a tíz veretlen mérkőzés után hazai pályán sima 5:0-s vereséget szenvedő Paks a Ferencváros után ezúttal a Videotonnal meccsel, ráadásul idegenben. Ha a fehérváriak nyernek, akkor biztosan megelőzik a második helyen lévő Tolna megyei együttest (pontazonosságnál a magyar NB I.-ben a több győzelem rangsorol), és ha az Újpest is kikap, sőt az MTK sem győz Debrecenben, úgy a Videoton akár a második helyen is telelhet. Ki hitte volna ezt a címvédőről, amely az első tíz fordulót követően hét vereséggel az alsóházban küzdött?

Az 6. helyezett Haladás négy nyeretlen meccs után végre győzni szeretne, ehhez a Puskás Akadémia jó alany lehet: a felcsútiak ugyanis eddig két fellépésből kétszer szenvedtek vereséget Szombathelyen. A tabella öt alsóházi csapata közül négy egymás ellen játszik: a sereghajtó Békéscsaba Diósgyőrben lép pályára, míg az utolsó előtti Vasas a Honvédot fogadja.

A bajnokságra ezt követően pontosan két hónap pihenő vár, a folytatásra 2016. február 13-ig kell várni.