2024. május 8., szerda

Újabb reformok, újabb fejezetek

Az EU a jövőben a gazdaságra és a joguralom erősítésére helyezné a hangsúlyt Szerbiában

Egy nappal belgrádi látogatását megelőzően Johannes Hahn, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosa gratulációit tolmácsolta Szerbiának, amiért december 14-én Brüsszelben megnyitják az első két tárgyalási fejezetet. A szerb kormány indokoltan lehet elégedett teljesítményével, mondta, hozzátéve, hogy a jövőben a gazdaság fellendítésére és a joguralom erősítésére kellene összpontosítaniuk az illetékeseknek.

A közelgő kormányközi konferencia és a csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitása mind Szerbia eredményét bizonyítják. Az elkövetkezendőkben igyekszünk a gazdaság fellendítésére összpontosítani, valamint a joguralom erősítésére, hogy jövőre újabb fejezetek nyílhassanak meg a tárgyalások során – fogalmazott. Hahn ma Aleksandar Vučić kormányfővel, Maja Gojkovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével, a parlamenti frakciók vezetőivel és sajtóképviselőkkel találkozik.

Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségvezetője szintén fontosnak tartotta elismerni Szerbia eddigi eredményét az uniós úton. Az a lényeg, hogy a szerb kormány lelkesedése ne hagyjon alább, és az eddig jellemző ütemben folytassa a megkezdett reformokat, hiszen ez a záloga a többi tárgyalási fejezet megnyitásának, emelte ki Davenport, aki a menekültválságra is kitért, mondván, hogy Szerbia kezdettől fogva emberséges módon viszonyul a menekültekhez. Fontos, hogy az EU és a világ meghallgassa Szerbia véleményét a szóban forgó probléma megoldásának tekintetében, fűzte hozzá.

A Városok és Községek Állandó Konferenciáján (SKGO) Davenport a közigazgatás reformját sürgette. A reformot szerinte nemzeti és helyi szinten is végre kell hajtani.

Együttműködve a SKGO illetékeseivel, az EU kész támogatni a közigazgatás reformját. Ehhez arra is szükség van, hogy jövő év elején elfogadásra kerüljön a helyi önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény tervezete. A kapcsolódó uniós program keretében az utóbbi két és fél évben több tíz projektum készült el. Az EU 4,5 millió euróval támogatta ezeknek a programoknak a megvalósítását – magyarázta Davenport.