2024. május 5., vasárnap

Ingyenes internetes zónák és térfigyelő kamerák

A tartományi gazdasági titkárság a szélesebb körű internethasználatot és a közbiztonság fejlesztését szorgalmazza támogatásával

Az önkormányzatok kommunikációs felszereltségének és lehetőségeinek javítására, valamint térfigyelő kamerák beszerzésére és alkalmazására kötött tegnap támogatási szerződéseket a tartományi gazdasági titkárság a sikeresen pályázó községek képviselőivel. A támogatás értéke tizennyolc és fél millió dinár.

– A pályázat alapvetően három célt szolgált – mondta felszólalásában Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes. – Az ingyenesen használható internetes zónák telepítését, valamint a forgalmas útkereszteződések és az oktatásügyi intézmények kamerákkal való ellátását. Az idén huszonhárom projektummal jelentkezett tizenhat önkormányzat. Ebből harmincöt iskolában tudunk kamerákat felszerelni, kilenc útkereszteződésben tudunk megfigyelőrendszert telepíteni, valamint tizenkilenc ingyenes internetes elérhetőségi pontot szerelünk fel Vajdaság-szerte. A pályázóknak önrészt is kellett szavatolniuk a sikeres elbírálás érdekében, és a tervdokumentációt is el kellett készíteniük. Az ő munkájuk is nagyon fontos ebben a tekintetben. Ha a mostani 19 wifi-zónát is számításba vesszük, akkor a tartomány területén több mint száz ponton elérhető a világháló, amely a mai világban elengedhetetlen – magyarázta a titkárhelyettes.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár felszólalásában elsősorban az önkormányzatoknak köszönte meg a projektumok kidolgozásába fektetett munkát. Mint megjegyezte, hiába hirdeti meg a támogatásokat a tartomány, ha nem érkeznek érdemleges és minőségi pályázatok hozzá.

Csóka község is egyike a sikeresen pályázóknak. Balázs Ferenc polgármester az újságírókhoz intézett nyilatkozatában megjegyezte, hogy már évek óta pályáznak a szóban forgó támogatásra.

– A korábbiakban az iskolák kamerarendszerének kiépítésére adtunk át pályázati programot, az idén pedig az ingyenesen használható internetes hotspot-helyek telepítésére. Öt ilyen területet tervezünk installálni, és nem csak Csókán, hanem Padén, Hódegyházán és Szanádon is lesz ingyenes internetes hozzáférés – nyilatkozta Balázs.

Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa polgármester-helyettese a sajtó képviselőinek elmondta, hogy önkormányzatuk két projektummal pályázott, és mindkettővel sikeresen.

– Az egyik tervezet a városi iskolaközpont, tehát az óvoda, általános iskola és középiskola területének felügyelőkamerákkal való felszerelése, a másik projektum pedig Horgos és Magyarkanizsa legforgalmasabb útkereszteződéseinek kamerával való felszerelése. Úgy gondolom, hogy egy olyan támogatás, amely kétharmad részben lefedi egy projektum beruházási összegét, mindenféleképp hasznos, és nagy segítséget nyújt bármelyik község számára. Magyarkanizsa önkormányzata nagyon hálás a gazdasági titkárság programjaiért, amelyek hozzájárulnak a közbiztonság szintjének növeléséhez – húzta alá Huzsvár.