2024. április 26., péntek

A tudomány jelenti a kiutat

A tartományi kormány 37 millió dinárral támogatja a vajdasági kutatók részvételét a nemzetközi tudományos projektekben

Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Vladimir Pavlov tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését szolgáló projektumok anyagi támogatásáról szóló szerződéseket írt alá tegnap az Újvidéki Egyetem és a tartományi tudományos kutatóintézetek képviselőivel. A szerződéseket a rektorátus épületében kötötték meg.

– A tartományi kormány az elmúlt tíz évben több mint 300 millió dinárt fordított mintegy 1400 nemzetközi szakmai fejlesztési projekt társfinanszírozásába. Ugyanebben az időszakban az Európai Unió több mint 3 milliárd dinárnyi összeget fektetett be ezekbe a projektekbe. Vajdaság nagyon hatékonyan pályázza meg az uniós forrásokat, ezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt időszakban az FP7 innovációs pályázat keretében a tartományi kormány több támogatást kapott, mint az európai uniós tagállam Bulgária – ismertette Bojan Pajtić.
– A tartományi kormány az egyetlen intézmény az országban, amely a nemzetközi projektek támogatására kidolgozott mechanizmussal és pénzügyi támogatási rendszerrel rendelkezik. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az európai uniós határokon átnyúló programok keretében a támogatási összegek több mint 85 százalékát Vajdaságba irányították – hangsúlyozta Bojan Pajtić.

2015-ben a Tartományi Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárság 178 nemzetközi projektet támogat, több mint 37 millió dinár értékében. Több mint 45, nagyrészt európai ország 951 intézményével dolgoznak közösen ezeken a tudományos projekteken a vajdasági szakemberek.

– Az elmúlt évtizedben a tartományi kormány az Újvidéki Egyetem nemzetközi projektjeinek összes kiadását évenként változó arányban 6-7, illetve 8 százalékban finanszírozta, a kiadások többi részét pedig európai uniós alapokból. A jelenlegi társadalmi problémákból egyedül a tudomány jelenti a kiutat. Vajdaság fenntartható fejlődésére vonatkozó terv kidolgozása közben a tartományi vezetés nem hagyat figyelmen kívül, hogy az Újvidéki Egyetem szakemberei tudják a megfelelő válaszokat a modern kor kihívásaira – szögezte le Vladimir Pavlov.