2024. április 26., péntek

Obama az Iszlám Állam megsemmisítését ígérte

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe több európai városban

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc fokozásához kérte Németország segítségnyújtását az iraki külügyminiszter, miközben Barack Obama amerikai elnök az IÁ teljes megsemmisítését ígérte vasárnapi beszédében az amerikaiaknak. Európa nagyvárosaiban, illetve a válságövezetben a hatóságok folytatták a terrorista gyanús személyek felkutatását és őrizetbe vételét. Az Iszlám Állam ellenes koalíció továbbra is támadja a terrorista szervezet által birtokolt területeket, egyes források szerint hétfőn légitámadás érte a szíriai kormányerők állásait is.

Az eddiginél több német támogatást kért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezete elleni harchoz Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hétfőn Bagdadban Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztertől.
"A terrorizmus nem csupán Irakot, hanem Európát is fenyegeti" - hangsúlyozta a találkozón az iraki diplomácia irányítója.
Jelenleg német katonák Irak északi részén kurd harcosoknak nyújtanak kiképzést. Abádi azt kérte Steinmeiertől, hogy segítsenek a németek az iraki hadseregnek is.
Steinmeier méltatta azokat az utóbbi időben elért katonai sikereket, amelyek révén felszabadítottak több iraki várost az IÁ ellenőrzése alól.
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítését ígérte Barack Obama amerikai elnök vasárnap este a washingtoni Fehér Házból közvetített beszédében és terrorcselekménynek minősítette a kaliforniai San Bernardinóban a múlt héten végrehajtott véres támadást.
Obama beszédében felvázolta az Iszlám Állam megsemmisítésének taktikáját és az Egyesült Államokban "új fázisba fejlődött" terrorizmus elleni harc alapvetéseit, mondanivalója ugyanakkor nem tartalmazott gyökeresen új elemeket. Mint mondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is le fog sújtani a terroristákra minden országban, ahol ez szükséges, egyúttal ismételten kizárta egy újabb, az Egyesült Államok által viselendő, kiterjedt szárazföldi háború lehetőségét.
Az elnök sürgette, hogy a kongresszus adjon új felhatalmazást az Iszlám Állam elleni hadviselésre Irakban és Szíriába. Szorgalmazta, hogy a kongresszus akadályozza meg a légi közlekedésből kitiltott személyek fegyverhez jutását, és szüntesse meg a támadásra alkalmas lőfegyverek beszerzésének lehetőségét.
Kérte az Egyesült Államokba történő vízummentes beutazás szabályainak megszigorítását is.
Felszólította a muszlim vezetőket, hogy tegyenek többet hittársaik radikálissá válása ellen. Egyúttal óvta honfitársait attól, hogy az amerikai muszlimok elidegenítésével válaszoljanak a terrortámadásokra, ami szerinte csak tovább erősítené a szélsőséges ideológiát.
Gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat hétfőn a londoni metróban elkövetett késeléses támadás gyanúsítottja ellen. A 29 éves Muhaydin Mire az északkelet-londoni Leytonstone metróállomáson szúrt meg szombat este két embert, "Ezt Szíriáért kapjátok" kiáltással.
A férfi mobiltelefonján az Iszám Államhoz, illetve a novemberi, párizsi terrorcselekmény-sorozathoz köthető fotókat találtak a brit hatóságok. Az ügyészség közlése szerint a nyomozók Muhaydin Mire telefonján a brit rendőrség nemrégiben tartott terrorelhárító gyakorlatát rögzítő anyagokra is rábukkantak.
Nagy-Britannia a múlt héten kapcsolódott be az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.
Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka nem sokkal a késeléses támadás után "terrorista indíttatásúnak" minősítette az incidenst.
A belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint százhatvan feltételezett terrorista ellen van érvényben jelenleg Belgiumban kiadott nemzetközi elfogató parancs - írta hétfőn a Le Soir cimű belga napilap.
Nemrégiben azt közölte a belga belügyminisztérium, hogy 837 olyan lakost azonosítottak az országban, aki szélsőséges tevékenységben vesz vagy vett részt, illetve "potenciális terroristajelölt", és ez a szám a lakosságszámhoz viszonyítva több, mint bármely más európai országban.
Az iráni rendőrség az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 53 szimpatizánsát vette őrizetbe az elmúlt hónapokban, akik az interneten keresztül próbáltak toborozni egy helyi szunnita szélsőséges csoportnak - közölték hétfőn az iráni hatóságok.
Az iráni internet-rendőrség (IIP) vezetője elmondta, hogy a letartóztatottak az ország Irakkal határos nyugati és délnyugati tartományaiban akartak az interneten keresztül iráni iszlámistákat toborozni egy Kermánsáh tartományban működő, szunnita szélsőséges csoportnak. Az IIP 130 honlapot is blokkolt - mondta a rendőrségi vezető.
Egy szíriai emigráns szervezet szerint feltételezhetően az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció mért légicsapást a szíriai kormányerők egyik táborára Damaszkusz elítélte a támadást, a nemzetközi koalíció azonban tagadja, hogy a kormányerőkre mért volna csapást.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a támadás a nagyrészt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzte Deir-ez-Zór tartományban történt vasárnap, a Szaika szíriai katonai táborban, Ajjas település közelében. Négy szíriai katona meghalt, tizenhárman megsebesültek. Egy másik célpont ellen Deir-ez-Zór városban szintén támadást hajtottak végre a feltételezhetően a koalíciós erőkhöz tartozó gépek, és ott meghalt egy nő és két gyermeke - közölte a helyi forrásokból tájékozódó megfigyelő szervezet. Ez lehet az első eset, hogy a koalíció gépei a szíriai kormányerőkre mértek csapást, de az Egyesült Államok vezette ország csoport tagadja, hogy megtámadta volna a szíriai kormányhadsereg táborát.