2024. április 27., szombat

A jó munka jó eredményeket hoz

Közös fellépéssel erősebbek volnánk – A pártok vezetőségének fiatalításában van a megoldás – Vélemények az óbecsei választások után

Óbecse községben helyi közösségi választások voltak múlt vasárnap. Az eredmények ismertek, van aki elégedett, van aki nem, de általában a becsei magyarok különösebben nem lehetnek elégedettek, ugyanis a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek minden többi párt jelöltjeinél több szavazatot kaptak. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, hogy a leadott szavazatok tükrében ez a párt elégedett. A másik két párt, a VMDP és a VMDK, valamint a Magyar Mozgalom civil szervezet azt javasolja, hogy az elkövetkező önkormányzati választáson minden magyar előjelű pártnak, szervezetnek össze kellene fognia és közös jelölteket indítani.

A becsei választásokról három emberrel beszélgettünk, Molnár Viktorral, a VMSZ helyi szervezetének elnökével, Knézi Péterrel a Magyar Mozgalomból és Tari Istvánnal, a VMDK alelnökével.

Kezdjük talán azzal a „csapattal”, amely e választásokon levitézlett. A Magyar Mozgalom és a VMDP által támogatott jelöltek közül egy sem jutott be a helyi közösségek egyik tanácsába sem.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Alapjába véve e választásokra nem fektettünk hangsúlyt, ugyanis a helyi közösségek tanácsától gyakorlatilag semmi sem függ. Négy jelöltünk volt, három Péterrévén, egy Becsén. Péterrévén fele annyi szavazatot kaptunk, mint a VMSZ jelöltjei a 2012-es önkormányzati választásokon. Kétszázötvenet. Ez biztató eredmény, ahhoz képest, hogy semmilyen kampányt nem folytattunk a választások előtt. A Magyar Mozgalomnak ez egy próbálkozása volt. A gyenge részvételi arányból, abból, hogy egyetlen magyar párt sem lehet különösebben elégedett és abból, hogy a haladók már ezen a választáson is olyan módszerekkel éltek, amelyek enyhén szólva nem tisztességesek, arra a következtetésre jutottunk, hogy Óbecse községben az elkövetkező önkormányzati választásokon csakis akkor tudunk mi, magyarok sikeresen szerepelni, ha valamennyi párt és civil szervezet összefog, ha közös jelölteket indít. Itt, Óbecsén a magyarok fejében már megszólalt a vészharang, de minden azon múlik, hogy a vezetőink fejében is megszólal-e ugyanez a harang. Meg kellene adniuk azt a lehetőséget, hogy Óbecsén helyi szinten összefogjunk, szerintem ehhez megvan a kellő akarat és jóindulat.

Molnár Viktor (VMSZ) arra mutat rá, hogy Óbecsén minden Belgrád-központú pártnak fontosak a magyar szavazatok is, ugyanis a község lakosságának a fele magyar.

– Ezek a pártok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megosszanak minket. A VMSZ a leadott szavazatok tükrében jól szerepelt. Mivel személyre szóló volt a választás, nem pártlistás, maguk az emberek megmérettethettek abban, hogy mennyire kedvelik őket egy-egy helyi közösségben. A VMSZ jelöltjei ott is jól szerepeltek, ahol ezúttal különböző okok miatt nem jutottak be. Azt is el kell mondani, hogy a részvételi arány alacsony volt ugyan, de magasabb az előző helyi közösségi választásoknál. Most 25 százalékos, az előző választásokon pedig 15–20 százalékos. Szerintem a mindenkori választások eredménye azt tükrözi, hogy a jelöltek mennyi munkát fektettek be és milyen eredményeket értek el a két választás közözött, illetve a választásoktól függetlenül folyamatosan. A VMSZ nyitott minden óbecsei polgár előtt, függetlenül párthovatartozásától, és mindenben igyekszik segíteni rajtuk. Ezt az emberek értékelni tudják, mi nem ígérgetünk fűt-fát, hanem dolgozunk és eredményeket mutatunk fel. Így volt ez eddig is, és így lesz a későbbiekben is. Azt hiszem, hogy lesz munkánk bőven, Óbecsén ugyanis ötezer munkahely hiányzik, ahhoz, hogy a magyarok itt maradjanak, munkát kell a számukra teremteni, fejleszteni a mezőgazdaságot, a turizmust, a kisipart… A magyar kormány által a VMSZ gazdaságfejlesztési programjára jóváhagyott 50 milliárd forint ezt a célt szolgálja majd Óbecsén is. Arra a kérdésre, hogy hogyan tovább az elkövetkező választásokon, azt tudom válaszolni, hogy a VMSZ mindig és mindenki előtt nyitott, ám mindig figyelembe kell venni ilyenkor is az eredményeket. Mindenki tudja, hogy nem vagyunk egyforma súlyúak. Ennek tükrében kell az esetleges választási koalíciók lehetőségét mérlegelni.

Tari István szerint is az óbecsei magyarok megosztottak, és ha ez az állapot a jövőben is tart, sőt, ha ez a megosztottság fokozódik, akkor nem sok jót lehet az itt élő magyarok jövőjéről mondani.

– A minapi helyi közösségi választások eredményein nem kell csodálkozni. Persze, az eredményeket különbözőképpen lehet tálalni, de tény, hogy a választási arányok nem azok mint a nemzeti arányok. Óbecse községben a magyarok és a szerbek aránya becsléseim szerint 40 százalék a 60 százalékhoz, a szerbek javára. A választások eredménye messze elmarad ettől az aránytól. Az óbecseiek emlékeznek még arra, hogy voltak évek, amikor a 36 önkormányzati székből 23 a magyaroké volt. Ennek nem örültek a szerbek és azóta folyamatosan azon dolgoztak, és dolgoznak a mai napig, nem riadva vissza attól sem, hogy az általuk jó magyaroknak nevezett polgárokat is felhasználva éket verjenek közénk. És ebben segítik is őket, az árulók, mert csak így tudom nevezni azokat az embereket, akik felrúgnak minden megbeszélést, minden papírra vetett szerződést. Először akkor sikerült éket verni közénk, amikor kétezer menekültet telepítettek a városba, mindenki tudja, hogy ezután mi következett. Nyolc évvel ezelőtt volt még egy összefogási kísérletünk, de az sem sikerült. Emlékezetes a 2012-es önkormányzati választás, amikor a legnagyobb magyar párt óbecsei tagjainak egy része kissé a rúd elé szaladt, és azzal a párttal akartak koalícióra lépni, amellyel akkor még nem volt ildomos. Kétszáz tag bánta meg ezt a lépését. A magyarság megosztása ezzel is folytatódott. Én csakis az összefogásban látom a kiutat ebből a kátyúból. Ehhez azonban fiatalítaniuk kell a pártoknak, ugyanis a jelenlegi vezetők már túlságosan kompromittáltak. Ha a fiatalítás nem történik meg sürgősen, tovább fogunk a lejtőn csúszni.