2024. április 26., péntek

Elfüstölhet az időzített bomba

BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Ne nézzetek hülyének! – üzente meg a Román Hírszerző Szolgálatnak és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) számos neves román publicista, miután utóbbi a román nemzeti ünnepen, december elsején terrorizmus gyanújával őrizetbe vette, majd 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte B. István Attilát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagját. A román újságírók többsége szerint a titkosszolgálat és a nyomozó hatóság bolhából csinált elefántot, magából pedig bolondot. Kisded mesét próbált meg eladni nem minden hátsó szándék nélkül.

B. István Attila otthoni műhelyében kétszáz lejárt szavatosságú petárdát, egy tortavulkán-csillagszórót, elektronikai jel továbbítására alkalmas eszközöket és az airsoft nevű háborús játékhoz használt „fegyvereket” találtak. A DIICOT által kiadott első közleményben az állt, hogy B. István Attila a petárdákból pokolgépet akart készíteni, és azt szülővárosában, Kézdivásárhelyen december elsején, a katonai parádé ideje alatt felrobbantani. A román hírtelevíziók siettek terroristának kikiáltani az erdélyi magyarság egészét, egy nacionalista képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvényen kívül helyezését célzó törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A román sajtó józanabbik része azonban hitetlenül fogadta a tálcán felszolgált terrorista történetet. Egyrészt éppen az keltette fel a gyanújukat, hogy ilyen esetekben a nyomozás érdekében a titkosszolgálatok csinnadratta nélkül dolgoznak, másrészt az, hogy éppen Románia nemzeti ünnepén rukkoltak elő a mesével, harmadrészt gyanús, hogy egy magyar szélsőséges saját, 95%-ban magyarok lakta városában akar robbantani.

Másnap – hogy meggyőzzék a kétkedőket – a DIICOT újabb részleteket közölt az ügyről. Ebből kiderül, hogy a HVIM több kézdivásárhelyi tagja már egy október 10-én tartott konspiratív találkozón eldöntötte, hogy házi készítésű, petárdákból előállított bombát robbant a városban a román nemzeti ünnepen. A Román Hírszerző Szolgálat lehallgatta az október 10-ei titkos találkozón elhangzottakat. A jelentés szerint a titkos találkozó egyik résztvevője azt javasolta, hogy robbantsanak fel távirányítással egy doboz petárdát december elsején Kézdivásárhely központjában. A robbanószerkezet elkészítésével B. István Attilát bízták meg, mert „ért az elektronikához”. A HVIM kézdi elnöke vállalta is a feladatot, bűntársainak elmagyarázta: csatlakozni tud telefonjával a cége városközpontban lévő székhelyének térfigyelő kamerájához, és amikor majd látja, hogy az ünneplő román tömeg elhalad a Gábor Áron szobor mellett, távolról felrobbantja a petárdabombát; ezt akkor is meg tudja tenni, ha családjával elutazik Kézdivásárhelyről.

Az ügyészek B. István Attila lefoglalt laptopján talált nyomok alapján azt állítják, bizonyítható, hogy a vádlott már október 10-én nézegetett új telefonokat egy webáruház portálján.

A román sajtó egy része továbbra sem hisz abban, hogy valós terrorveszélyt hárított volna el az RHSZ és a DIICOT. Azt valószínűsítik, hogy a nyomozóhatóságok hasznosságukról kívánták meggyőzni a közvéleményt, hogy a jövő évi költségvetésből több pénzhez jussanak. Ugyanakkor a magyar–román viszonyt is viszállyá próbálták alakítani. (Ez részben sikerült is.) Az a feltételezés is napvilágot látott, hogy a román titkosszolgálat brüsszeli kérésre keltett diverziót, hogy a közelgő Magyar Állandó Értekezleten az erdélyi magyarokat minden bizonnyal védelmébe vevő Orbán Viktor magyar miniszterelnökre rá lehessen fogni: a terroristákat védelmezi. Ez azonban összeesküvés-elméletnek tűnik.

A nyomozás folytatódik. A vád besorolásán már enyhítettek. Nem pokolgép gyártásával, csupán pirotechnikai eszközök törvénytelen birtoklásával gyanúsítják B. István Attilát. Az időzített bomba akár el is füstölhet... Az ügynek azonban máris van két következménye: a magyarellenes hangulat (a román sajtó jelentős részének kiállása ellenére), illetve a HVIM növekvő népszerűsége Székelyföldön, amit nem csupán az RHSZ, de a radikalizmust elutasító erdélyi magyarok sem kívántak.

B. István Attila otthoni műhelyében kétszáz lejárt szavatosságú petárdát, egy tortavulkán-csillagszórót, elektronikai jel továbbítására alkalmas eszközöket és az airsoft nevű háborús játékhoz használt „fegyvereket” találtak.