2024. április 27., szombat

Nagy feladatok előtt állunk

Pásztor István: A Máért rólunk kimondott véleménye elismerést jelent, de előrevetíti a ránk váró munkát is

A Magyar Állandó Értekezlet XIV., budapesti plenáris ülésének zárónyilatkozatában Vajdaság kapcsán a nyilatkozat aláírói reményüket fejezik ki, hogy Szerbia uniós csatlakozási folyamata a közeljövőben felgyorsulhat, és még az idén sor kerülhet az első tárgyalási fejezetek megnyitására. Üdvözlik, hogy Szerbia EU-csatlakozása során a vajdasági magyarság jövője szempontjából kulcsfontosságú területek és kérdések kiemelt figyelmet kapnak. Fontosnak tartják, hogy a kisebbségi akcióterv mielőbb elkészüljön, és tartalmazza a vajdasági magyar nemzeti közösség részéről megfogalmazott elvárásokat. Történelmi jelentőségűnek tartják a magyar kormány november 18-ai döntését, miszerint 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít Vajdaságban támogatva a Vajdasági Magyar Szövetség fejlesztési tervét. Üdvözlik az újvidéki Európa Kollégium megnyitását is.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Bíznak abban, hogy a szerb fél által szorgalmazott kétnyelvű oktatás bevezetésére a jövőben nem kerülhet sor, mivel az a magyar közösség identitásvesztését, hosszú távon pedig asszimilációját eredményezné, és abban is bíznak, hogy a szerb nyelv oktatása a magyar közösség tagjai számára a Magyar Nemzeti Tanács által felvázolt módon zajlik majd.

Lapunk Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét kérte fel az értekezleten elhangzottak értékelésére, aki egyetértett a megállapítással: a vajdasági magyar közösség esetében a megállapítások derűlátóak, bizakodók és elsősorban a sikerekről szólnak.

– Egy jó hangulatú, nyílt légkörű, alapjaiban pozitív hozzáállású Magyar Állandó Értekezlet áll mögöttünk. A hozzászólások is inkább szóltak a közös pontokról, mint az egymást elválasztó különbségekről. Ennek eredményeképp került megfogalmazásra, majd néhány módosító indítvány elfogadását követően véglegesítésre is ez a zárónyilatkozat, melyet mindenki aláírt. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen pozitív hozadéka ennek a Máért-ülésnek – jegyezte meg a pártelnök.

„EL KELLENE GONDOLKODNIUK...”

A vajdasági vonatkozások tekintetében két fontos szegmensre hívta fel a figyelmet. Az egyik, mint mondta, az az általános szegmens, mely mindenkire vonatkozik, és a nemzetpolitikai értékeléseket, célkitűzéseket, prioritásokat foglalja magába. Ahogyan mindenki másra, ránk is vonatkoznak ezek a megállapítások, szögezte le. A másik szegmens az, amelyik külön a vajdasági magyarokkal kapcsolatos megállapításokat tartalmazza, sorolja fel, vagy legalábbis érinti a leglényegesebb témákat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor kormányfő és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Máért ülésén (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor kormányfő és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Máért ülésén (Fotó: MTI)

– Azokat a pontokat érinti, azokat a megállapításokat tartalmazza, amelyek megfelelnek a valóságnak mind eredmények, feladatok, mind nehézségek és kitörési pontok vonatkozásában. Ezt azért tartom fontosnak, mert ezt a zárónyilatkozatot nem mi írtuk. Ezt a nyilatkozatot a Máért tagszervezetei alkották meg, fogadták el, és ilyen szempontból az nem az önmagunkról kialakított képnek számít, hanem egy olyan képnek, amely tükrözi: a magyar nemzettest részei mit gondolnak rólunk. Mindezt nem a Vajdasági Magyar Szövetség fogalmazta meg önmagáról és a közösségről, ebben látom a megállapítások jelentőségét – húzta alá lapunknak nyilatkozva Pásztor.

– Az elmondottaknak el kellene gondolkodtatniuk azokat a Vajdaságban működő politikai pártokat és civileket, akiknek más véleményük van, abba a helyzetbe jutnak ugyanis, mint a közlekedésben a forgalommal szembe haladó és csodálkozó személy.

A megfogalmazott zárónyilatkozati megállapítások elismerést jelentenek a vajdasági magyar közösség számára, de ugyanakkor helyzetértékelést is, fejtette ki. Előrevetítik ugyanis mindazokat a feladatokat, amelyek előttünk állnak, amelyek pedig nem kis feladatnak számítanak – tette hozzá.

„A magyar nemzetpolitikának nem érdeke, hogy a délvidéki egység sérüljön”

A Máért konferenciáján megtartott beszédében a vajdasági magyarsággal kapcsolatban Orbán Viktor magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy évek óta jó irányba tartó építkezés halad, egyúttal jelezte: a magyar nemzetpolitikának nem érdeke, hogy az ott létrejött egység sérüljön. „Évek óta a Délvidéken úgy látom, hogy egy jó irányba tartó építkezés halad. Dacára annak, hogy mind Magyarországról, mind talán Szerbiából, és a Vajdaságon belül is mindig vannak ellenerők, amik felütik a fejüket, és a nagyon nehéz munkával és komoly áldozatokkal kialakított teljes együttműködés megbontására törekednek. Szeretném nyilvánvalóvá tenni, hogy a magyar nemzetpolitikának nem érdeke, hogy az a magyar egység, amely a Délvidéken létrejött, bármilyen formában sérülést szenvedjen az előttünk álló időszakban. Ilyen törekvéseket nem támogatunk, az ilyen törekvéseket károsnak tekintjük, és ezért nem is remélhetnek tőlünk semmilyen pártfogást sem”. Orbán Viktor röviden kifejtette a nézetét a gazdaságfejlesztési programról is, jó esélynek mondva azt arra nézve, hogy a Délvidéken élő magyarok mindennapi megélhetésének körülményeiben pozitív változások állhassanak be. Orbán Viktor az értekezleten közölte: külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak, de az egységes kárpát-medencei oktatási tér megvalósítására és a modern kori bevándorlások kérdésére is kitért.

Pásztor István jelentősnek nevezte az Orbán Viktor miniszterelnök által mondottakat. Úgy értékelte, hogy a vajdasági körülményekre utaló megjegyzések fontosak azok számára is, akik a Vajdasági Magyar Szövetségben politizálnak, de azok számára legalább ennyire fontosnak kellene, hogy legyenek, akikre az utalások valóban vonatkoznak.