2024. április 27., szombat

Csak Allah tudja, miért tették

Putyin: Oroszország nem fog fegyvert csörtetni, de Törökország megbánja az orosz gép lelövését

Oroszország nem fogja fegyvereit csörtetni, nem várhatók tőle ideges és hisztérikus válaszlépések, de Törökország meg fogja bánni, hogy lelőtte a Szu–24-es orosz vadászbombázót – jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin a nemzethez intézett hagyományos évi parlamenti beszédében, ismét terrorizmus támogatásával vádolva Ankarát.

Nem számíthatnak tőlünk ideges, saját magunkra és az egész világra veszélyes hisztérikus reakcióra, de súlyosan téved az, aki azt hiszi, hogy aljas katonai bűncselekményt elkövetve, embereinket gyilkolva megússza a dolgot paradicsommal, vagy valamifajta korlátozásokkal az építőiparban és más ágazatokban. Nem egyszer fogják még megbánni azt, amit tettek” – utalt az szankciókra az orosz elnök, és ismét a terrorizmus támogatásával vádolta Ankarát.

Tudjuk, hogy Törökországban ki tömi meg a zsebeit, és ki engedi, hogy pénzt keressenek a terroristák” – mondta hangsúlyozva, hogy ezt a pénzt a szélsőséges zsoldosok verbuválására, fegyverek vásárlására, embertelen terrorcselekmények szervezésére, orosz, francia, líbiai, mali és más országok polgárainak meggyilkolására fordítják. Felemlegette azt is, hogy a kilencvenes években és az ezredforduló környékén az Észak-Kaukázusban tevékenykedő lázadók Törökországban leltek menedékre, ott kaptak erkölcsi és anyagi támogatást, és most is fellelhetők ott.

Putyin hangsúlyozta; továbbra sem érti, miért lőtték le az orosz gépet. „Készek voltunk együttműködni Törökországgal a számára legérzékenyebb kérdésekben is, és hajlandóak voltunk ebben a szövetségeseinél is messzebbre menni. Valószínűleg csak Allah tudja, miért tették ezt velünk” – vélekedett.

Azt is hangoztatta, hogy az orosz katonák saját országukért harcolnak Szíriában, a távoli térségekben semmisítve meg a terroristákat. Oroszország számára a Szíriában tevékenykedő szélsőségesek jelentik a legnagyobb veszélyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy közülük sokan Oroszországból vagy a Független Államok Közösségének más tagországából valók.

Pénzt, fegyvert kapnak, erőt gyűjtenek, és ha megerősödnek, ott győzelmet aratnak. Elkerülhetetlenül felbukkannak minálunk, hogy elhintsék a félelmet és a gyűlöletet, robbantsanak, gyilkoljanak, és embereket kínozzanak” – mondta Putyin, úgy vélve, hogy egymagában egyetlen ország sem győzheti le a nemzetközi terrorizmust, kiváltképpen olyan helyzetben, amikor az országhatárok gyakorlatilag átjárhatók, és a világ egy új népvándorlással áll szemben. Minden civilizált országnak kötelessége hozzájárulni a terrorizmus felszámolásához, és nem nyilatkozatokkal, hanem tettekkel kell bizonyítania szolidaritását.

Erdoğan: Moszkva érintett az IÁ-val történő olajkereskedelemben

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szerint Ankarának állítólagos bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Moszkva érintett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel történő olajkereskedelemben. „Bizonyítékaink vannak, és be fogjuk mutatni ezeket az egész világnak” – közölte, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint egy szíriai–orosz állampolgárságú üzletember vásárol olajat az IÁ-tól.

Erdoğan ismételten visszautasította az előző napi moszkvai vádakat, miszerint ő és családja is érintett lenne az IÁ-val történő kereskedelemben, és azt hangoztatta: erkölcstelennek tartja, hogy a családját sem kímélik.