2024. április 27., szombat

Átadták a Média a Tehetségekért Díjakat

A díjazottak között van munkatársunk, Máriás Endre is, aki az Újvidéki Rádió A siker arca című műsoráért érdemelte ki az elismerést

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön délután Budapesten a MOL és az Új Európa Alapítvány Média a Tehetségekért Díjait, amelyet idén is több kategóriában ítéltek oda az arra érdemes újságíróknak. A rádió kategóriában mások mellett munkatársunkat, Máriás Endrét is díjazták, aki az Újvidéki Rádió A siker arca című műsorának a Csizmadia Anna népdalénekesnőről szóló adásáért érdemelte ki a rangos elismerést.

A budapesti Városliget Caféban megtartott díjátadó ünnepség kezdetén Szollár Domokos, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki az értékek felkutatásának fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen – ahogyan fogalmazott – a MOL is az értéket keresi, finomítja és értékesíti, és ezért tartja fontosnak a tehetséges fiatalok felkutatását és támogatását is. Hozzátette, ezért hozták létre az Új Európa Alapítványt is, amelynek célja, hogy megtalálja és felemelje a tehetségeket, amely folyamatban fontos szerep jut a médiának is, és ezért alapították meg a Média a Tehetségekért Díjat, amellyel azokat az újságírókat tüntetik ki, akik írásaikkal, riportjaikkal segítik a fiatal művészek, tudósok és sportolók szélesebb körben való megismertetését.

Az alapítvány által felkért zsűri, amelynek tagjai Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Illényi Balázs, a HVG korábbi szerkesztője, valamint Keresztes Ilona és Mezei Dániel, az MTVA munkatársai voltak, idén rekordszámú, összesen több mint százhatvan, az írott és az elektronikus sajtóban megjelent interjúból, illetve riportból választotta ki a legkiválóbbakat. A rádió kategóriában a zsűri az első díjat Váradi Júliának ítélte oda a Klubrádió Dobszerda című műsorának a Radnóti Rózáról szóló adásáért, a második díjat Máriás Endre érdemelte ki az Újvidéki Rádió A siker arca című műsorának a Csizmadia Anna népdalénekesnőt bemutató adásáért, a harmadik díjjal pedig Molnár Zsuzsannát tüntették ki a Magyar Katolikus Rádióban elhangzott A színművész pálya elején című riportjáért. A tévé–videó kategória első díját Zombori Andrea és Zombori Róbert érdemelték ki a Digi Sport Televízióban sugárzott A Nap Hőse – Nagy Botond című kisfilmjükért, a második helyet Pernecker Dávidnak ítélték a Pécsma.hu portálon megjelent A pécsi tánctehetség megmutatja, mit tud című videójáért, a harmadik hellyel pedig Tatár Bíró Hajnal és T. Bányai Péter a Román Televízió Magyar Adásában vetített Garázszenekarok – Four People One Pack című műsorát jutalmazták.

Az írott sajtó kategóriában első díjjal Kovács Bálintnak a Magyar Narancsban megjelent Eljött a mi időnk című, második díjjal Csepelyi Adriennek a Népszabadságban napvilágot látott Ami a csövön kifér, harmadik díjjal pedig Kocsis M. Brigittának a Ridikül Magazinban megjelent I love fizika című írását jutalmazták. Az online kategória legjobbjának Szakszon Rékának a Kultúrpart portálon olvasható Elvesztettem és újra megtaláltam magam című írását választották, a második helyezést Jászay Tamásnak ítélték oda a tehetseg.hu oldalon napvilágot látott A díjjal bátrabban vágok bele új projektekbe, a harmadik helyezést pedig Cserháti Zoltán érdemelte ki a Nemzeti Sport Online-on megjelent Juniorként a világ legjobbja, hogy látja a jövőt? című írásáért. A zsűri tagjai ezenkívül egy különdíjat is kiosztottak, amelyet Szász Adriánnak ítéltek oda a Presztízs Sport magazinban napvilágot látott Anna útra kelt című interjújáért.

Az elismeréseket a zsűri tagjai, valamint Szollár Domokos, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója és Gáborné Haáz Andrea, az Új Európa Alapítvány ügyvezetője adták át a díjazottaknak, akik az ünnepség zárásaként az Új Európa Alapítvány által támogatott fiatal gitárvirtuóz, Gembela Gergely különleges produkcióját is meghallgathatták.