2024. április 27., szombat

Autóversenyzés

Árok Zoltán szolid helyezése

A 2015-ös magyarországi amatőr szlalomautó-bajnokságot hét helyszínen rendezték meg, mivel a Vácon tervezett nyolcadik futamot nem tartották meg. Az idei szlalombajnokságon a magyarkanizsai Árok Zoltán az eddigi szériakategória helyett a túraautók kategóriájában indult. A hét verseny közül Árok ötön vett részt, és a túraautók T1-es kategóriájában szolid helyezést ért el. A Kakucs Ringen megtartott 63. HegCsi Race Kupán hatodik lett, a Visontán rendezett 2. SRT Szlalomon nem indult, Kecskeméten a 64. HegCsi Race Kupán a tizenharmadik helyen végzett, a Kakucs Ringen megtartott 65. HegCsi Race Kupán nem indult, a Hungaroringen tartott 8. Drag Racing Kupán 10., Kiskunlacházán a 9. Drag Racing Kupán szintén a 10., a Tökölön rendezett 66. HegCsi Race Kupán pedig 5. lett, a Vácon tervezett verseny elmaradt. Zoltán öt verseny után összesítettben a túraautók T1-es, 1001–1400 cm3-eskategóriájában 7 ponttal a 9. helyet szerezte meg, míg abszolút sorrendben a 36. helyen végzett. Az idei versenyévadról kérdeztük a versenyzőt.

Az előző években S1 szériakategóriában versenyeztél, ahol négyszer szerezted meg a magyarországi bajnoki címet, az idén először T1 túrakategóriában indultál. Mi a különbség a szlalomon részt vevő széria- és túraautók között?

– A szériaautókat illetően komoly előírások vannak, mivel a szervezők célja az, hogy megtartsák az autók eredeti utcai állagát, és minél több embert bevonjanak a szlalomversenyekbe. Az autószövetség a szlalomversenyek kezdete előtt kiadja a versenyszabályzatát, ahol pontosan leírják és rögzítik a megengedett minimális változtatásokat, amelyek végrehajthatók a szériaautókon. A versenyek előtt mindig ellenőrzik, hogy az átalakítások megfelelnek-e az előírásoknak. A túrakategóriában már nagyobb átalakításokat is engedélyeznek az autókon. Egy lényeges szabály van, hogy a karosszéria-gyártó megegyezzen a motor gyártójával, tehát a Zastava autónál a karosszéria és a motor is Zastava lehet. A túraautókba be lehet építeni nagyobb űrtartalmú motorokat az eredetinél, és a karosszérián a lecsavarozható elemeket könnyebbekre, például műanyagból készültekre lehet cserélni, de a hegesztett részek nem cserélhetők, valamint a gumiknak E jelzésűeknek kell lenniük.

Az idei versenyidényben szerényebb eredményeket sikerült elérned, mint az előző években. Hogyan értékeled az első idényedet a túraautók versenyében?

– Az idei évet mi tulajdonképpen új kihívásnak és a versenyfeltételek megismerésének szántuk a túraautók kategóriájában. Időhiány miatt nem tudtunk minden versenyen fellépni, valamint az autón is csak minimális átalakításokat tudtunk kivitelezni. Az elért eredményekkel elégedett vagyok. Amelyik versenyen elindultam, mindig sikerült célba érni, az autóval nem volt semmi gond versenyzés közben. Vannak ötleteink és terveink az autó átalakítására, hogy minél gyorsabbá és eredményesebbé tegyük.

Mik a jövő évi tervek, és mi várható a következő versenyévadtól?

– Mindenképpen részt akarunk venni a jövő évi szlalomversenyen. Hogy melyik kategóriában, az majd a jövő évi új versenyszabályzat meghozatala után derül ki. Vannak különböző találgatások az új változtatásokról, de majd ha közzéteszik, annak függvényében alakítjuk és készítjük fel az autót a jövő évi szlalomversenyre, ahol minél eredményesebben szeretnénk szerepelni.