2024. április 27., szombat

Líbia lehet a dzsihadisták új főhadiszállása

Miközben Szíriában és Irakban a nemzetközi katonai fellépés nyomán kezd szorult helyzetbe kerülni az Iszlám Állam (IÁ), addig Líbiában folyamatosan terjeszti ki tevékenységét, amitől legjobban az észak-afrikai ország partjaitól néhány száz kilométerre lévő Olaszország tart.

Hétfőn több olasz napilap is beszámolt arról, hogy a 2011-ben megölt líbiai diktátor, Moammer Kadhafi szülőhelyén, a Líbia északi részén található Szirtben az Iszlám Államnak már több mint 2 ezer harcosa van, és a dzsihadisták további egységeket telepíthetnek át Líbiába, amennyiben szíriai fellegvárukban, Rakkában ellehetetlenítik a helyzetüket a nemzetközi erők.
A múlt hét végén a The New York Times című amerikai napilap is foglalkozott az észak-afrikai országgal, és azzal, hogy Szirtben a líbiai dzsihadisták helyét külföldi IÁ-harcosok "foglalták el".
Mohammed Eldsarh Líbia-szakértő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy jelenleg "nagyon sok mozgást" lehet megfigyelni a szirti kikötő és a fontos kőolajterminálok körül. A szakember emlékeztetett rá, hogy Szíriában és Irakban a kőolaj a dzsihadista szervezet egyik legfontosabb bevételi forrása.
Anbár ezredes - aki később az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik iraki vezetője lett - is Szirtbe ment. Róla korábban azt jelentették, hogy november 13-án egy dróntámadásban életét vesztette, ám ezt a hírt azóta sem erősítette meg senki.
A dzsihadista szervezet februárban vonta uralma alá Szirt több részét. Akkoriban a szélsőségesek egy videoüzenettel jelentkeztek, amelyen látható volt, amint 21 túszukat - egyiptomi kopt keresztényeket - egy "Rómától délre" található tengerparton lefejezik. Líbia a második világháború előtt néhány évtizeden át olasz gyarmat volt, ma pedig a Földközi-tengeren át Európába tartó migrációs hullám egyik kiinduló állomása.
A szomszédos országok már régóta aggódnak a Líbiát sújtó káosz miatt. Az észak-afrikai országban Kadhafi hatalmának megdöntése óta politikai káosz uralkodik, két kormány és parlament működik, emellett pedig számos milícia harcol a hatalomért. Mindenekelőtt Kadhafi egykori fegyverarzenáljából származó megszámlálhatatlan mennyiségű fegyver jelent fenyegetést az egész régióra.
A nemzetközi közösség egy nemzeti egységkormány létrehozását sürgeti, amely nélkül megfigyelők szerint nem lehet eredményesen harcolni az Iszlám Állam ellen. Az összefogásra jó példa Derna líbiai kikötőváros, ahonnan az iszlamista brigádok a polgárokkal közösen ki tudták űzni a dzsihadista szervezet harcosait.