2024. április 27., szombat

Adventi gyertyagyújtás Nagybecskereken

Háromszáz bánáti hittanos vett részt szombaton a nagybecskereki katolikus székesegyházban megtartott közös adventi gyertyagyújtáson. A gyerekek fellépése után az adventi koszorú első gyertyáját Német László nagybecskereki megyés püspök gyújtotta meg. A gyerekek kézről kézre adják a lángot, míg az el nem jut a püspökig – aki az oltár előtt meggyújtja az első adventi gyertyát.

Német László püspök meggyújtotta az első adventi gyertyát

Német László püspök meggyújtotta az első adventi gyertyát

Három évvel ezelőtt a hittantanárok, a szülők és a papok kezdeményezésére szervezték meg először a bánáti hittanosok közös adventi gyertyagyújtását. Évről évre többen jönnek el az eseményre – Törökkanizsától egészen Fehértemplomig –, úgyhogy a közös gyertyagyújtás hagyomány lett. 
Ahogy Német László nagybecskereki megyés püspök mondja, ez a találkozó bizonyos értelemben egy kis ajándék azért az örömért, amit a gyerekek hoztak a nagybecskereki székesegyházba. Másrészt az esemény egyben alkalom arra is, hogy mindenki megismerje az egyházmegye központi templomát.

A gyertyagyújtás előtti műsorban 16 csoport lépett fel, énekkel, szavalattal vagy a karácsonyhoz fűződő jelenettel, ami megmutatta, hogy Bánát még most is mennyire sokszínű. A találkozó végén a hittanosokat teával, mézeskaláccsal és egy kis útravalóval kísérték ki.