2024. április 20., szombat

A britek tizedik diadala

Nagy-Britannia válogatottja 3:1 arányban nyert Belgium ellen a Davis-kupa genti döntőjében. A britek ezzel tizedik alkalommal nyerték el a Salátástálnak nevezett serleget, és 79 év elteltével lettek újból bajnokok, hisz legutóbb még 1936-ban győztek, amikor Fredd Perry és Bunny Austin alkották a csapatot.

A győztes brit csapat (Beta/AP)

A győztes brit csapat (Beta/AP)

A hétvégén lejátszott döntő hőse Andy Murray volt, aki megnyerte mindkét egyénit, és fivérével, Jamie-vel a párosban is pontszerzőnek bizonyult. Murray így a kupa történetének harmadik teniszezője, aki az idényben egyesben 8:0-s maximális mérleget tudott elérni, a párosokat is beszámítva pedig 11:0-s mérleggel a második helyet osztja. Egyedül John McEnroe volt sikeresebb, aki egy évben 12:0-s győzelmi aránnyal remekelt. Murray emellett teljessé tette a jelenkor nagy négyesének Davis-kupa-mérlegét, hisz Rafael Nadal, Novak Đoković és Roger Federer után ő is felkerült a legrangosabb csapatverseny győzteseinek listájára.

A döntőben minden a papírforma szerint alakult. David Goffin szerezte a belgák első pontját, habár 0:2-es hátrányban volt a fiatal Kyle Edmunddal szemben. Azután Murray könnyedén verte Ruben Bemelmansot, a brit páros egy játszmát engedélyezett a Darcis/Goffin kettősnek, végül tegnap, a legszínvonalasabb egyesben Murray Goffint is felülmúlta.

GENT. – A Davis-kupa döntőjében: Belgium–Nagy-Britannia 1:3 (Goffin–Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0, Bemelmans–A. Murray 3:6, 2:6, 5:7, Darcis/Goffin–A. Murray/J. Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6, Goffin–Murray 3:6, 5:7, 3:6).

A héten nagyszerűen szerepeltek a kisebb tornákon a szerbiai és a magyar teniszezők. Limassolban Miki Janković idei második, összesen negyedik futuresét nyerte meg, azzal, hogy az idén hét döntőben is elbukott. Kairóban Totka Noémi idei 5. döntőjében másodszor nyert ITF-tornát, Antalyában pedig Bondár Anna hetedik serlegéért ma délelőtt a valaha a ranglistán 20. orosz Alisza Klejbanovával mérkőzik.

LIMASSOL. – A futures elődöntőjében: M. Janković–Sikora 6:3, 6:7, 6:1, döntő: M. Janković–Couacaud 6:1, 6:2.

KAIRÓ. – A női ITF-torna elődöntőjében: Totka–Appleton 6:1, 6:0, döntő: Totka–Ploskina 6:2, 6:1.

EL KANTAOUI. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Šipek–Szlavikovics 6:4, 6:1, Geukens–Békefi 6:3, 4:6, 6:0.

ANTALYA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bondár–Evtimova 6:3, 2:1 – feladás, elődöntő: Bondár–Vdovenco 7:5, 6:1.