2024. április 19., péntek

Ingyenes vizsgálatok várólista nélkül

Az óbecsei egészségházban az év végéig biztos nem kell fizetni a szakorvosi ellátásért

Az óbecsei képviselő-testület legutóbbi ülésén negyedik alkalommal módosították a községi költségvetést. Ennek egyik legfontosabb eredménye volt azt, hogy a szakorvosi ellátás költségeit magára vállalta az önkormányzat. Ez azt jelenti: az óbecsei betegeknek az év végéig biztosan nem kerülnek pénzükbe az egészségházban korábban fizetősnek számító szakvizsgálatok. Az óbecsei egészségházban több szakorvos is hiányzik, helyettük meghatározott időközönként más települések intézményeiből érkezett szakorvosok vizsgálják meg a betegeket, akiknek eddig ezért mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk.

A gyógyfürdő ismét teljes gőzzel üzemel (Fotó: Fehér Rózsa)

A gyógyfürdő ismét teljes gőzzel üzemel (Fotó: Fehér Rózsa)

Hétfőnként urológus, keddenként sebész, szerdánként ortopéd és bőrgyógyász, csütörtökönként plasztikai sebész, péntekenként szintén ortopéd szakorvos rendel Óbecsén. Minden kedden és csütörtökön fogadja a betegeket egy törökkanizsai ultrahangszakorvos, hetente háromszor – eltérő napokon – pedig radiológus is van. Kosana Nešić, az egészségház megbízott igazgatója a Becsei mozaik helyi lapnak elmondta: az érdeklődés megnövekedett, a kivizsgálásokra időpontot kell kérni, de ennek ellenére nincs várólista, és a sürgős eseteket bejelentkezés nélkül veszik sorba.

Korábban volt, de jelenleg nincs fül-orr-gégésze az egészségháznak, és a specializációról csak egy év múlva jön vissza az óbecsei orvos. Időközben szeretnének meghatározott időre felvenni egy szakorvost, de amíg erre nincs pénz, addig a betegeknek Temerinbe, Verbászra, Zentára vagy Újvidékre kell utazniuk egy-egy komolyabb kivizsgálásra.

Jó hír viszont, hogy Biljana Ševo gyógytornász a szakképesítés megszerzése után nemrégiben munkába állt, így a hónap eleje óta a gyógyfürdő kapacitásgondjai megszűntek, év végéig várhatóan normalizálódik a helyzet, és jövőre már remélhetőleg időpontkérés nélkül is lehet majd gyógytornászhoz menni. A gyógyfürdővel kapcsolatos problémák végére ezzel mégsem került pont: az épület jogos használója a PIK Mezőgazdasági Kombinát, bérlője az egészségház. A csődbe ment kombinát eladása most van folyamatban, így bizonytalanná vált a gyógyfürdő sorsa is. Az igazgatónő kijelentése szerint ennek ellenére lesznek kisebb fejlesztések, javítások a gyógyfürdőben, az önkormányzattal közösen pedig azon dolgoznak, hogy az intézmény sorsát hosszú távon is rendezzék.

Egy új szolgáltatást is bevezettek az egészségházban, ennek köszönhetően most már Óbecsén is el lehet végezni a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges teljes orvosi kivizsgálást. Az igazgatónő azt állítja: áraik versenyképesek, ezért érdemes helyben igénybe venni ezt a szolgáltatást. A kivizsgálás Óbecsén kétezer dinárjába kerül a leendő sofőröknek.