2024. április 26., péntek
Brüsszeli helyzetkép

Éledezik a város, de maradt a legmagasabb készültségi szint

A hatóságok tíz terroristát köröznek, akik a párizsihoz hasonló vérengzésre készülnek

Négy napon át tartó szünet után tegnap újraindult a metróközlekedés Brüsszelben, de továbbra is a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben. Több vonalon mindazonáltal csak korlátozottan közlekednek a szerelvények; a 69 metróállomásból 35-öt nyitottak újra.

Az iskolák és óvodák különleges biztonsági óvintézkedések mellett szintén kinyitottak: az intézmények bejáratait ellenőrzik, a szülőknek és a gyermekeknek pedig igazolniuk kell magukat.

A belga kormány tegnap arra utasította országszerte a kórházakat és a mentőszolgálatokat, hogy tegyenek óvintézkedéseket a szélsőségesek beszivárgásának megakadályozása érdekében. Maggie De Block egészségügyi miniszter azt mondta, biztosítani kell, hogy mindenkinél legyen személyazonossági kártya. „Amikor a mentők megérkeznek, látnunk kell, honnan jönnek, kit hoznak” – hangsúlyozta.

Brüsszelben és környékén már ötödik napja a legmagasabb, négyes fokozatú, „súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szint van érvényben, és ez hétfőig így marad. Az intézkedés oka, hogy a belga kormány a november 13-ai párizsi merényletsorozathoz hasonló támadástól tart, és terroristagyanús személyek után kutat. Brüsszel nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a párizsi vérengzés egyik feltételezett elkövetője, a szökésben levő Salah Abdeslam társa, Mohamed Abrini ellen.

Didier Reynders külügyminiszter azt mondta, tíz terroristát köröznek. „Tíz embert keresünk, akik állig fel vannak fegyverezve, és robbanószer is van náluk. Az a tervük, hogy a párizsihoz hasonló akciót hajtsanak végre” – mondta a tárcavezető.