2024. április 25., csütörtök

Családi értékek

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a KINCSE – Új programja van nagycsaládos egyesületek szövetségének

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (KINCSE) a hétvégén kerekasztal-beszélgetést szervezett Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) elnökének vezetésével. A beszélgetés témái a családi értékek és a VANCSESZ új programja volt, amely a Népesedési és családgondozási cselekvési program elnevezést viseli.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Krizsán ennek kapcsán elmondta, hogy szerveztük családgondozási programját és a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervét egy komplex programban egyesítették. Idáig családlátogatásokat szervezetek, családbarát rendezvényeket, illetve kerekasztal-beszélgetéseket, műhelymunkákat tartottak, s ez most sok minden mással bővül, árulta el az elnök. Többek között az MNT-től átveszik a családbarát önkormányzat, a példamutató nagycsalád és a legsikeresebb nagycsaládos egyesület díjak odaítélésének a jogát. Az új programban megmaradnak az eddigi két program tartalmai, viszont az MNT támogatói szerepben fog részt venni a feladatokban, a VANCSESZ pedig előtérbe kerül. A program megvalósításán az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a médiával együttműködve fognak dolgozni, számolt be Krizsán. Céljuk a családban való élet és a gyermekvállalás népszerűsítése, hiszen a családnak nincs alternatívája.

Az elnök a kerekasztal-beszélgetés során külön kiemelte, hogy a mai rohanó és bizonytalan világban a család ad erőt. A gyermeknevelés adhat értelmet az életnek, a közösségnek pedig jövőt. Szó esett az alkotó szellemű nevelésről is, ami a VANCSESZ új programjának is részét képezi. Ennek propagálását már korábban megkezdték, de a jövőben ezt szeretnék kiszélesíteni az óvodai és az iskolai pedagógusokra is.