2024. április 27., szombat

Orbán: Meg kell változtatni az EU alapszerződését

A magyar kormányfő szerint a mostani már nem alkalmas arra, hogy megvédje Európa kultúráját és a demokráciát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel találkozott Budapesten, és ismét élesen bírálta az Európai Unió bevándorláspolitikáját. A magyar kormányfő szerint az EU-nak olyan változásokra van szüksége, ami az alapszerződés megváltoztatása nélkül már aligha lehetséges. Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök arról beszélt: egy kis kétmilliós országban a naponta beérkező 8-10 ezer ember felborítja az állam életét. Ezért vezették be azt a korlátozást, hogy csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedik át Nyugat-Európa felé.

A migráció ellenőrizetlen és szabályozatlan formája emberéleteket követel a kontinensen, és közvetlen veszélynek teszi Európa polgárait, mondta Orbán Viktor a macedón kormányfővel közös sajtótájékoztatóján. Magyarország ezért a leghatározottabban fellép a mostani európai bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében. Orbán újra megismételte, hogy „Dublin halott, Schengen él”, azaz a dublini rendelet által meghatározott bevándorláspolitika elbukott, az unión belüli szabad mozgás védelme azonban mindennél fontosabb.

„Ha a schengeni megállapodás is elbukik, akkor falak emelkednek, és olyan belső határok lesznek Európában, amiket senki sem akar” – mondta Orbán. A kormányfő szerint ahhoz, hogy megvédjük az unión belüli szabad mozgást, meg kell védeni az EU külső határait. Ehhez azonban újra kell gondolni az EU működését. A mostani alapszerződés már nem alkalmas arra, hogy a megvédje Európa kultúráját, gazdaságát, a külső határokat és a demokráciánkat, mondta a miniszterelnök.