2024. április 27., szombat
MAGYARORSZÁG

Csaknem 30 hónapja emelkednek a bérek

A gazdaság jól működik, ennek köszönhetően csaknem 30 hónapja a bérek is folyamatosan emelkednek – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett kereseti adatokat kommentálva.

Az államtitkár kifejtette, nőtt a gazdaság és a foglalkoztatás, a versenyszféra és a közszféra is jobban megfizeti a jó munkaerőt, emiatt emelkedtek a bruttó átlagkeresetek.
Jelentősen nőttek a reálkeresetek is – emelte ki Cseresnyés Péter, hozzátéve, hogy ebben az infláció csökkenése is szerepet játszik. Nemcsak a bérek növekedése emelte a reálbéreket, hanem a hazai gazdasági környezet is.
A közszférában dolgozók átlagkeresetét jelentősen növelte a fegyveres testületeknél végrehajtott béremelés, illetve az, hogy a szociális és az egészségügy bizonyos területein fizetés-kiegészítés történt – mondta az államtitkár.
A gazdaság erősödését bizonyítja ugyanakkor, hogy a versenyszférában működő vállalkozások is jelentős mértékben növelték a béreket – fejtette ki.

Az államtitkár kitért arra: a kormányzati intézkedések segítették, hogy a foglalkoztatás és a gazdasági környezet úgy alakuljon, ami a bérek emelkedésével is együtt jár.
Kiemelte a munkahelymegtartó támogatások rendszerét, amelynek segítségével sok 25 év alatti és 55 év feletti dolgozó tudta megtartani munkahelyét, illetve el tudott helyezkedni, mert komoly támogatást kaptak azok a vállalkozások, amelyek őket alkalmazták.
Csaknem 900 ezer embert érintettek ezek a kedvezmények, és összességében már több mint 320 milliárd forint az az összeg, amit kedvezményként igénybe tudtak venni az érintett munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások – hangsúlyozta Cseresnyés Péter. (MTI)

AZ IDÉN NÉGY SZÁZALÉK LESZ AZ ÁTLAG BÉRNÖVEKEDÉS

A Magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
A szeptemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék – közölte a KSH.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a szeptemberi bérnövekedés beleillik az eddigi trendbe, az idén a havi béremelkedési ütem jellemzően 3-4 százalék között alakult. Szerinte a bérfolyamatokra hatással lehet már 2016 elején, hogy több ágazatban munkaerőhiány lesz tapasztalható, ezért béremelési nyomás alakulhat ki. A bérdinamika véleménye szerint jövőre 5-6 százalék közé gyorsul, de ez arra lesz majd elég, hogy a reálkeresetek emelkedése 3 százalék fölött maradjon.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: az idén 4 százalékhoz közeli átlagos bérnövekedés és a várhatóan stagnáló infláció hatására 3,8-4 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Jövőre szintén 4 százalékos bruttó béremelkedésre számít, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,3 százalékos infláció mellett 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedhet a reálbér.