2024. április 26., péntek

Állatbarát zónává válik az egyetemi város?

Az lenne a legjobb megoldás, ha kutyaházakat helyeznének el az egyetemi városban a kóbor kutyák számára – véli Dunja Kovač állatorvos, a Háztartások Fejlesztéséért és Megszervezéséért Alapít

Az egyetemi városban kb. 50 000 egyetemista tartózkodik naponta, és hozzávetőleg ötezren dolgoznak az egyetemeken, a környéken viszont rengeteg a kóbor kutya, ami nagy veszélyt jelenthet.

– Az egyetemi városban tartózkodó kóbor kutyák java részét már ivartalanították és beoltották, ezért nem veszélyesek az emberekre és a környezetre. Ezek a kutyák az egyetemi városban élnek, ezért arra kell felhívni az egyetemisták figyelmét, hogy önkéntes foglalkozások keretében viseljenek gondot a kutyákról és etessék őket, mert a jóllakott kutyák nem veszélyesek. Az alapítványunk és a civil szervezetek ebben szívesen segítenének nekik és ismeretterjesztő előadásokat tarthatnánk számukra – mondta Kovač. Az alapítvány aktivistája felajánlotta, hogy az egyetem meghozhatná a döntést arról, hogy az egyetemi város Pet friendly, azaz állatbarát zóna legyen. Kovač hozzátette: Pancsovában az Aviv bevásárlóközpontot is Pet friendly zónává alakították.

– Tavaly a pancsovai önkormányzat meghozta a döntést, hogy a kóbor állatok számára a közterületeken házikókat helyezzenek el – mondta Marijana Mutavčieva, a HMM szervezet aktivistája. Hozzátette: ha kutyaházakat helyeznénk el, akkor a kutyák sem verődnének falkákba, ami pozitív hatással lenne az emberekre, nem félnének annyira tőlük – írta a Dnevnik napilap. A kóbor kutyákat a városban az önkormányzat már bechipezte, ezért az önkormányzat tulajdonában vannak. Társadalmi felelősséggel tartozunk a kutyák iránt, a kutyáknak élelmet kell biztosítani, az önkénteseknek és a Zoohigijena közvállalatnak összehangoltan kell cselekedniük ennek érdekében.

Aleksandar Bursać, a Zoohigijena közvállalat igazgatója elmondta, az egyetemi városban nagy gondot okoznak a kóbor kutyák, már többször kénytelenek voltak a kutyákat elvinni a környékről.

– Az utóbbi időben valóban meglepődtünk azon, hogy nagyon sok a kóbor kutya. Azelőtt nem tartózkodott ennyi kutya az egyetemi városban, a legtöbb kóbor kutya a város más településeiről származik. Sok kutyát nemrég rúgtak ki otthonából, aki már huzamosabb ideje ezzel a munkával foglalkozik, az tudja, hogy ősszel sokan „kint felejtik” kedvenceiket, vagy „feleslegessé” válnak a víkendházban vagy a lakásban, vagy a tanév kezdetén – mondta Bursać.

Az Újvidéki Egyetem és a civil szervezetek által megrendezett tanácskozáson megvitatták a kóbor kutyák problematikáját, mivel az elmúlt időszakban a mozgáskorlátozott egyetemistáknak nagy problémát jelentettek a falkákba verődött állatok.

– Támogatjuk a civil szervezetek kezdeményezését, a kóbor kutyákkal is humánusan kell bánni, ezért is szerveztük meg ezt a tanácskozást, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a problémára – mondta Dušan Nikolić rektor.