2024. március 29., péntek

Utcafelújítás Futakon

A faluban megkezdődött a Lázár cár utca felújítása, folyamatban van az új felszíni szennyvízelvezető rendszer kialakítása, valamint az új vízvezeték-hálózat lehelyezése, a munkálatok a terve

Futak egyik legforgalmasabb utcájában új járdát építenek majd ki, és lehelyezik az új közvilágítást is. A munkálatok kezdetét megtekintette Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és Dejan Mandić, a Városépítési Intézet igazgatója.

– Az elkövetkező 280 napban arra kérjük a Lázár cár utca lakosait, hogy legyenek türelemmel, mivel az újvidéki önkormányzat a Városépítési Intézettel és az Újvidéki Áramszolgáltatóval közösen teljesen felújítja ezt a rendkívüli fontossággal bíró utcát. Az újjáépítés után Futak igazi sugárutat kap a velejáró infrastruktúrával együtt. Felújítjuk a járdákat, az utat, az autóbusz-megállókat, kiépítjük a felszíni szennyvízelvezetőt, teljes hosszában kicseréljük a vízvezeték-hálózatot, és felszereljük az új közmegvilágítást. Futakra nagyon büszkék vagyunk, a felújítási munkálatok összértéke 180 millió dinár körül van – mondta Vučević.

A felújítást parciálisan végzik, azaz, több fázisban készül, mivel a föld alatti munkálatok részletekben történnek. Ez a környék lakóinak szempontjából is előnyös lesz, mivel nem túrják fel egyszerre az egész utcát, hanem az utcának csak az egyik részében folynak majd a munkálatok.

Dejan Mandić elmondta, hogy a tervdokumentáció alapján 1150 méter hosszúságban folynak majd a felújítási munkálatok.

– A felújítást fázisokban végezzük. Az első szakaszban a Pionír és a Partizán utca közötti részen kezdjük el a munkálatokat, ami azt jelenti, hogy 500 méternyi területen fogunk dolgozni. A második fázisban, jövőre, a munkálatok a Pionír utcától kezdődően a Fruška gora utcáig folynak majd. Az úttest szélessége a felújítás után 6 méter lesz mind a két oldalon, a járdák pedig 1,6 méter szélesek. Két autóbusz-megállóhelyet is kiépítünk. Jelenleg nagy gondot okoz a felszíni szennyvíz elvezetése, ezért az új út betonrétege alá helyezzük majd el az elvezető csatornát, és ezzel egy időben az Elektrovojvodinával kötött szerződés értelmében az új villanyvezetékeket is lehelyezzük – mondta a Városépítési Intézet igazgatója.