2024. április 27., szombat
SAKK

Márkus a nyolc legjobb között

Négy fordulóval a reykjavíki csapat-Európa-bajnokság vége előtt a szerbiai és a magyarországi sakk-kedvelőknek sem lehet okuk a panaszra, hiszen mindkét ország férfi- és női válogatottja is az élcsoportban foglal helyet. A szerbiai férfiválogatott a 10. helyen várja a mai folytatást, amikor is a 13. helyre rangsorolt Lettország lesz az ellenfél. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Márkus Róbert az Eb nyolc legjobbja között található: a topolyai nagymester öt forduló alatt négy pontot gyűjtött, s ez rajta kívül még hét sakkozónak sikerült (Vachier-Lagrave, Bologan, Zsobava, Naiditsch, Mcsedlisvili, Tari, Melkumjan). Ami a harmadik táblás játékosokat illeti, Márkus ott az előkelő második helyen áll, az azeri Arkadij Naiditschcsal, aki szintén négy pontot gyűjtött.

A Polgár Judit szövetségi kapitány által vezetett magyar férfiválogatott az ötödik fordulóban kikapott Ukrajnától, a nyolcadik helyen áll, s a 11. helyre rangsorolt Norvégia (amelynek soraiban Magnus Carlsen három partin mindössze fél pontot gyűjtött) lesz a következő ellenfele. A magyarországi játékosok közül Rapport Richárd volt öt forduló alatt a legeredményesebb, aki 3,5 pontot gyűjtött, ezzel a második táblások között a harmadik helyet foglalja el. A vajdasági származású Lékó Péter 2,5 pontot gyűjtött az első táblán.

A nőknél Szerbia és Magyarország is győzelmet jegyzett a tegnapi szünnap előtt: az előbbi együttes Spanyolországot, az utóbbi pedig Örményországot győzte le, így egyforma pontszámmal Szerbia a hatodik, Magyarország pedig a nyolcadik helyen áll. A 12. helyen kiemelt Szerbia ma Romániával (7.) mérkőzik, míg Magyarország (9.) ellenfele Németország (7.) lesz. Az egyéni rangsort a német Paehtz és az azeri Mammadova vezetik 4,5 ponttal, s az élcsoportban két szerbiai is helyet kapott: Jovana Vojinović (második táblás versenyzők között a harmadik) és Irina Čeluškina is 4-4 pontot gyűjtött, ami eddig mindössze hét versenyzőnek sikerült. A legeredményesebb magyarországi versenyzőnek, Papp Petrának 3 pontja van, s ezzel a harmadik táblások között – ahol Čeluškina a második – a nyolcadik helyen áll.

Csapat-Eb, 5. forduló, férfiak: Magyarország–Ukrajna 1,5:2,5 (Lékó–Ivancsuk remi, Rapport–Eljanov 0:1, Almási–Krivorucsko remi, Berkes–Korobov remi), Szerbia–Grúzia 1:3 (Ivanišević–Zsobava 0:1, Perunović–Mcsedlisvili 0:1, Márkus–Pantszulaja remi, Sedlak–Pajcsadze remi), Oroszország–Azerbajdzsán 2:2, Spanyolország–Franciaország 1:3, Németország–Anglia 2,5:1,5, Örményország–Olaszország 2:2, Hollandia–Szlovénia 2,5:1,5, Horvátország–Lettország 1,5:2,5, Törökország–Lengyelország 1,5:2,5, Norvégia–Svájc 2,5:1,5. A sorrend: 1. Oroszország 9, 2–4. Franciaország, Ukrajna, Grúzia 8, 5–7. Azerbajdzsán, Hollandia, Németország 7, 8–16. Magyarország, Spanyolország, Szerbia, Örményország, Olaszország, Lengyelország, Lettország, Norvégia, Finnország 6 pont stb.

Nők: Magyarország–Spanyolország 2,5:1,5 (Vajda–Vega Gutierrez remi, Mádl–Matnadze remi, Papp–Hidalgo-Gato 1:0, Gara T.–Calzetta Ruiz remi), Örményország–Szerbia 1:3 (Danielian–Stojanović remi, Mkrtcsian–Vojinović remi, Galojan–Čeluškina 0:1, Gabojan–Velikić 0:1), Oroszország–Franciaország 3:1, Románia–Ukrajna 1:3, Lengyelország–Grúzia 1,5:2,5, Németország–Hollandia 2,5:1,5, Örményország–Szerbia 1:3, Csehország–Olaszország 2,5:1,5, Lettország–Ausztria 1,5:2,5. A sorrend: 1. Oroszország 10, 2–3. Ukrajna, Grúzia 8, 4–8. Franciaország, Németország, Szerbia, Románia, Magyarország 7 pont stb.