2024. április 26., péntek
ÓBECSÉN

Szavalóverseny a tolerancia jegyében

A tolerancia napja alkalmából, nyolcadik alkalommal szervezte meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával a tolerancianapi szavalóversenyt, melyen a magyar osztályba járó tanulók szerb, a szerb tannyelvű osztályba járó diákok pedig magyar nyelven szavaltak. „A tolerancia tisztelet, mai sokszínű és gazdag világunk és kultúráink elfogadása és megbecsülése. Óbecse község már évek óta a lakosai békés együttéléséről ismert. A soknemzetiség, a multikulturalizmus, a vallás szabadsága számunkra olyan kincs, amellyel a világban kevesen dicsekedhetnek, s még kevesebben nálunk, Szerbiában. Mi, óbecseiek megmutathatjuk, és meg is kell mutatnunk azt, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk azoktól, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek” – mondta köszöntőjében Nagy Klára, a kultúrkör titkára. A szavalóversenyre százan jelentkeztek, főleg az óbecsei községhez tartozó diákok, de Lukácsfalváról és Nagybecskerekről is érkezett egy-egy szavaló.

A magyar diákok teljesítményét a Marijana Đaković Sekulić, Mitić Tatjana és Fenyvesi Szilvia összetételű értékelte. Az I–II. osztályosok közül Gyurcsik Orsolya bizonyult a legjobbnak, második lett Muzslai Ágnes, a harmadik helyet pedig Varró Todor érdemelte ki. Különdíjat kapott Fekete Anna, Bakos Lóránt és Lovas Fiona. A III–IV. osztályosok között Kiskomáromi Zsolna bizonyult a legjobbnak Gyorgyás Dániel előtt, a harmadik helyen Mecek Mia és Deák Evelin osztozott. Különdíjat ebben a korosztályban Széll Adrián, Kaszás Korina és Hajdú Tímea. A felsősök között Károlyi Egon volt a legjobb, Balog Teodóra előtt, a harmadik helyen Balog Eléna és Lázár Lea végzett.

A magyarul szavalókat Kollár Karolina, Kancsár Izabella és Magyar Zsófia rangsorolta. A legfiatalabbak között Dorijan Lukač lett a legjobb Lara Drobina és Dorotea Mraović előtt. Külödíjat kaptak: Iva Nikolić, Marko Milinkov, Dragana Radmanović, Ognjen Varečka. A 3–4. osztályosoknál Sabo Andrea bizonyult a legjobbnak Lea Gagić és Miroslav Mrđanov előtt. Ebben a korcsoportban Aleksandra Kabilarev és Valentina Stojanović kapott különdíjat. A felsősöknél Stefan Janković lett a legjobb Tatjana Bekvalac és Anđelija Bekvalac előtt.

A legjobb szavalók könyvjutalmat kaptak, valamint minden szavaló köszönőlevélben részesült.