2024. április 27., szombat

Ellenzik a földtörvényt a szabadkai mezőgazdászok

A szabadkai termelők szerint az egyetlen megoldás az összefogás és a tüntetés

A földtörvényről tartottak tegnap fórumot Szabadkán. A rendezvényen Branislav Knežević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes elmondta, hogy a földtörvénynek védenie kellene a termelőket, a jelenlegi törvényjavaslat azonban hátrányos helyzetbe hozza a szerbiai földműveseket. Hozzátette, hogy a stabilizációs és társulási egyezményhez és az Európai Unióhoz csatlakozó országok mindegyike megvédte a termelőit.

– Az EU nem azt kéri, hogy adjuk el a termőföldjeinket – mondta Knežević, aki szerint a szóban forgó törvénytervezet alkotmányellenes.

Mint megjegyezte a törvénytervezetről szóló közvitát júliusban és augusztusban tartották meg, mindössze három városban: Belgrádban, Nišben és Újvidéken. A titkárhelyettes szerint a jogalkotók azzal a rendelkezéssel, hogy egy-egy önkormányzat területén ugyanaz a külföldi vállalkozás, bejegyzett jogi személy bérbe vehetné 30 évre a rendelkezésre álló állami földterületek 30 százalékát, hátrányos helyzetbe hozza a szerbiai termelőket.

– Szabadkán megközelítőleg 20 ezer hektár állami földterület van, és évi szinten csak 11 ezer hektárnyit sikerül bérbe adni, és az új jogszabály szerint 6,5 ezer hektárnyi földterületet vehetnek el majd a beruházók. Méghozzá a legminőségibb földet vehetik majd bérbe – magyarázta.

A titkárhelyettes hibának tartja továbbá, hogy a jogszabály az üzleti terv átadásán túl nem pontosítja a föld eladásának kritériumait, nem irányoz elő sem nyilvános felhívást, sem tendert, de árverést sem. A másik probléma, amelyet Knežević kifejtett, hogy amíg a vagyon-visszaszármaztatási eljárások nem fejeződnek be, addig nem lenne szabad bérbe adni az állami földeket, pontosabban, mindaddig, amíg nem állapítják meg, hogy a bérbeadásra szánt földre van-e visszaigénylő, könnyen megtörténhet ugyanis, hogy a folyamat után Szabadkán nem marad majd bérbe adható terület.

– A törvényjavaslat szerint a fiatal földművesek vásárolhatnak állami földet, semmi sem biztosítja azonban, hogy valóban el is lesznek adva termőföldek – érvelt Knežević, majd hozzátette, hogy a Tartományi Képviselőház a felmerült problémák orvoslására módosítási indítványt ad át a Szerbiai Képviselőházba, azonban kétli, hogy Belgrádban elfogadják azt.

Miroslav Kiš, a Mezőgazdászok Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke kiemelte, hogy a jogszabály semmi jót nem tartalmaz a szerbiai földművesek számára, és a mezőgazdasági miniszter leváltását követelte. A fórumon részt vett termelők szerint az egyetlen megoldás az összefogás és a jogszabály elleni tüntetés.