2024. április 25., csütörtök

Mentsük meg a családot!

A családról szóló előadássorozat indult útjára Kishegyesen – A kishegyesi nagycsaládosok szervezik, az MNT pénzeli a programot – Eltökélt lépések kellenek a család védelme érdekében – fogalm

Pénteken este a kishegyesi tűzoltóotthonban Ördög Róbert előadásával kezdődött el a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület (KINCSE) előadássorozata. A KINCSE az előadássorozatra a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán nyert – mondta el lapunknak Kerepes Árpád, a szervezet elnöke.

Az est folyamán az előadó a közönséget is bevonta az előadásba, szerepjátékkal világítottak rá egy-egy problémára és annak megoldására (Lakatos János felvétele)

Az est folyamán az előadó a közönséget is bevonta az előadásba, szerepjátékkal világítottak rá egy-egy problémára és annak megoldására (Lakatos János felvétele)

– Egyesületünk úgy érzi, hogy nagyon hiányzik a faluban egy közösséget buzdító kezdeményezés. Korábban ha elhangzott, hogy nagycsalád, akkor a szegénységre asszociáltunk. A nagycsalád nem szegény, hanem minden szempontból gazdag, és a közösség pillére kell hogy legyen. Ez alapján úgy döntött a vezetőség, hogy szakembereket hív, akik erről a témáról beszélnek – nyilatkozta Kerepes, majd arról is beszámolt, hogy a következő előadásra november 20-án, pénteken kerül sor. Akkor Krizsán Vilmos, a Vajdasági Magyar Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke tart előadást, amelynek témája a nagycsaládok társadalomban elfoglalt helyzete lesz.

A mostani alkalommal Ördög Róbert lelkész beszélt a nagycsalád jelentőségéről, problémáiról.

– Arra próbáltam rávilágítani, hogy mit jelent ma a család, mit jelent a többgyerekes család. Mit jelent a szerepvállalás a családban, és milyen konfliktushelyzetet eredményez, ha ez hiányzik. Olyan időket élünk, amikor a család krízishelyzetbe került, és ezt a helyzetet nagyon nehéz orvosolni. Úgy tűnik, hogy a társadalom nem is akar ezzel szembesülni, hanem valamilyen módon szőnyeg alá söpri. Ezen kell változtatni, tudatos odafigyeléssel és eltökéltséggel. Ha szeretnénk megmenteni a családot, akkor megtehetjük, hiszen a magyar népmondás szerint: segíts magadon, az Isten is megsegít. Mint lelki gondozó elmondhatom, hogy akkor várhatok föntről segítséget, ha eltökélt lépéseket teszek ennek érdekében. Ha kész vagyok áldozatot vállalni a társam és a gyermekeim érdekében, akkor ez valamennyiünk számára áldásos fog lenni. Ha jó példával mutatom be magatartást, a kellemes beszédet és a szeretetet, akkor ezt fogom visszakapni. Úgy érzem, hogy a családoknak ma erre van a legnagyobb szükségük – mondta el Ördög az előadás kapcsán.