2024. április 26., péntek

Elmaradt a német-holland barátságos meccs Hannoverben

Robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a mérkőzés - Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter szerint eddig senkit sem tartóztattak le, és robbanószert sem találtak

Robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a ma esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés a németországi Hannoverben , közölte Volker Kluwe, az alsó-szászországi tartományi főváros rendőrkapitánya.

Boris Pistorius, Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maizière-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

Thomas de Maizière elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, egyebek között azért, mert megnehezítené a hatóságok munkáját.

Reinhard Rauball egyebek között elmondta, hogy a német és a holland válogatott még nem érkezett meg a stadionba, amikor befutott a hír a mérkőzés elmaradásáról, és a játékosok időközben már elindultak haza.

Thomas de Maizière, német szövetségi belügyminiszter szerint az események este hirtelen sűrűsödtek fel, kellemetlen döntést kellett hozni a meccs lefújásával, de az emberek biztonsága a legfontosabb mindenek előtt. Maizière szerint eddig senkit sem tartóztattak le, és robbanószert sem találtak. Ez utóbbi cáfolhatja a robbanószerrel megrakott, mentőkocsinak álcázott teherautóról szóló híreszteléseket. Ettől függetlenül Maizière szerint a helyzet komoly, és a terrorizmus leküzdése összefogást igényel. Az újságírók megértését kérte ugyanakkor, és nem akarta részletezni, pontosan milyen eredetű fenyegetésről volt szó, amely miatt kiürítették a HDI Arénát - amikor rákérdeztek, akkor sem. Csak annyit mondott, hogy alapos okuk volt lefújni a meccset.

Volker Kluwe több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta: röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen.

Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e "B-terve" a merénylőknek.

Azt nem mondta el, hogy kik terveztek merényletet.

Sajtóértesülések szerint szélsőséges iszlamisták akartak robbantani a stadionban.

Volker Kluwe elmondta, hogy a német és a holland nemzeti válogatott, valamint segítőik biztonságos helyen vannak.
A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg.

A 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.
A hannoveri rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy a városik közlekedési vállalat járatai fennakadás nélkül közlekednek.

A német hírügynökség, a DPA értesülései szerint egy külföldi titkosszolgálattól érkezett a figyelmeztetés, hogy terroristák robbantásra készülnek Hannoverben. A Spiegel korábban azt írta: a francia titkosszolgálat értesítette a németeket a tervezett merényletről.

A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár és kormányának több tagja, akik a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerették volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet.

Az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint Angela Merkel még nem volt a stadionban, amikor elrendelték annak kiürítését.

A nap folyamán korábban a Brüsszelben tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt.

Hannoverben egyébként egy másik nagyszabású tömegrendezvény is van kedd este, egy koncert a 14 ezer fős TUI Arénában. A koncertet megtartják.

Ezzel kapcsolatban Volker Kluwe azt mondta, hogy a Hannoverben tervezett nagyobb rendezvények szervezőit tájékoztatták a biztonsági helyzetről, és tanácsolták az események elhalasztását, dönteni azonban a rendezvényszervezőknek kell.

A Bild című lap ugyanakkor késő este úgy értesült, hogy a koncertet biztonsági megfontolások miatt lemondták.

A Bild információi szerint egy mentőautóban találtak robbanóanyagot a hannoveri stadionnál. Nem sokkal este 9 előtt a hannoveri rendőrség azt jelentette, hogy újabb gyanús csomagot találtak a hannoveri pályaudvaron. A csomagot vizsgálják. Emiatt lezárták a hannoveri pályaudvar egy részét. A mérkőzésen korábbi hírek szerint ott lett volna Angela Merkel német kancellár is, hogy így demonstráljon a terror ellen.  A hannoveri rendőrkapitányság szerint "konkrét tervek voltak arra, hogy valamit felrobantsanak a városban"

A hannoveri tartományi belügyminisztérium épületét gépfegyveres rendőrök biztosították. Itt tartott sajtótájékoztatót a helyzetről Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter, Boris Pistorius tartományi belügyminiszter és Reinhard Rauball a német labdarúgó szövetség alelnöke.

Korábban

Hírek szerint a kezdés előtt kevesebb mint két órával elkezdték kiüríteni a hannoveri HDI-Arénát, ahol a meccset játszották volna. Az embereket arra kérték, hogy kis csoportokban hagyják el a helyszínt. A hannoveri rendőrkapitányság szerint "konkrét tervek voltak arra, hogy valamit felrobantsanak a városban". (Focus)

A német válogatott már úton volt a helyszínre, de visszafordultak, amikor megtudták, hogy lefújták a meccset.

Mindenki maradjon otthon,  javasolja most a hannoveri rendőrség. A rendőrség szerint érdemes elkerülni a nagyobb tömegrendezvényeket és a forgalmas tömegközlekedési csomópontokat. A rendőrség már korábban azt javasolta a rendezvényszervezőknek, hogy halasszák el a tervezett programokat, de a döntést rájuk bízta. Jelenleg is zajlik egy koncert a TUI Arenában több ezer ember részvételével, de egy másikat a hannoveri vásár területén lemondtak.

Stefan Schostok hannoveri polgármester azt mondta: a biztonság mindennél fontosabb, és bízik abban, hogy a rendőrség helyesen döntött.

A The Sun sportrovatában azt írják a rendőrségre hivatkozva, hogy a stadionban gyanús tárgyat találtak, emiatt ürítették azt ki. Úgy tudni, egy táska volt a gyanús tárgy.

A The Guardian szerint a szurkolókat egy ideig nem engedték be, majd megnyitották a kapukat. Később aztán mégis kiürítették az arénát. 

Az utcán és a stadionon belül is gépfegyveres rendőröket lehetett látni.

A mérkőzés 20 óra 45-kor kezdődött volna. A német kancellár mellett más magas rangú poltikusok is jelezték korábban a részvételüket, így a mérkőzés biztosítása ezért is kiemelt feladatot jelentett néhány nappal a párizsi terrortámadás után.

Hannoverben egy másik stadiont, a TUI-Arénát is kiürítették.

Napközben a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést ugyancsak lemondták biztonsági okok miatt.

A Spiegel szerint este hat óra körül egy gyanús tárgyat találtak a hannoveri stadionnál, majd egy gyanús személyt is láttak az aréna közelében. A hannoveri rendőrség "közvetlen veszélyhelyzetre" hivatkozva rendelte el a stadion kiürítését a német-holland mérközés megkezdése előtt másfél órával. Hannover rendőrfőkapitánya azt mondta: "az egész városra érvényes közvetlen veszélyhelyzet" miatt hozták meg ezt a döntést.

A német Focus magazin kormányzati körökből úgy értesült, hogy terrortámadásról érkeztek információk. Ezért rendelte el a rendőrség a hannoveri stadion kiürítését másfél órával a német-holland labdarúgó-mérkőzés megkezdése előtt.