2024. április 27., szombat

Csökkent a Belgrád-Újvidék autópálya szakasz használati díja

A Stara Pazova-Szőreg autópálya szakaszon, ezentúl 4 új fizetőkapun, a megtett kilométer alapján fizettetik meg az autópályadíjat, vagyis csak az igénybe vett útszakasz után fizetünk.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Az autópálya használatáért a személygépkocsik után eddig 240 dinárt kellett fizetni, attól függetlenül, hogy hol kapcsolódtunk be a Belgrád-Újvidék útszakaszra. A zárt rendszerű megfizettetés bevezetése után, az eddigi 240 dinár helyett, a Belgrád-Újvidék szakaszon 190 dinár, valamint a Beográd-Indjija szakaszon 60 dinár lesz az útdíj a személygépkocsik számára.

Zorana Mihajlović közlekedési miniszter azt nyilatkozta az Újvidék déli fizetőkapujának megnyitóján az újságíróknak, hogy az ilyen rendszerű autópályadíj megfizettetés igazságosabb, és hozzájárul a helyi lakosság biztonságának növekedéséhez, ugyanis az új rendszer bevezetése után a teherszállítók nagyobb számban használják majd az autópályát. A miniszter asszony többek között azt is mondta, hogy ez a megfizettetési rendszer, az autópálya megnövekedett teherforgalma miatt, ugyanolyan bevételt fog hozni a Szerbia Útjai közvállalatnak, és közben kimélni fogja helyi jellegű utakat.

Zorana Mihajlović továbbá kijelentette, hogy a következő év közepéig a Szőreg-Horgos és a Niš-Doljevac szakasz is befejezésre kerül, és így Szerbiának, összhangban az EU  irányelveivel, egy teljesen zárt útdíj megfizetettési rendszere lesz, amely az európai államok többségében már alkalmazásban van.