2024. április 27., szombat

Német donáció az egészségháznak

A migránsok egészségügyi ellátásának javítása érdekében tesz lépéseket Szerbiában Németország belgrádi nagykövetsége, ami tegnap Zomborban indult a nagykövetség és a Help civil szervezet adományának átadásával, s Szerbia kormányának közbenjárásával valósult meg. Az infrastrukturális beruházásokat, egészségügyi fölszerelést és berendezéseket tartalmazó adomány természetesen nem egyedül a migránsok, hanem a teljes helyi lakosság ellátását is szolgálja.

Axel Dittmann, Aleksandar Vulin és Úri Emese (Fotó: Fekete J. József)

Axel Dittmann, Aleksandar Vulin és Úri Emese (Fotó: Fekete J. József)

– Az unión belül szoros az együttműködés a bevándorlási helyzet kezelésének érdekében, ennek keretében Németország mintegy négymillió eurós támogatást nyújt Szerbiának a menekültek ellátására. Ma egy hatállomásos projekt kezdetén lehetünk jelen, ennek során 900 000 euróból hat szerbiai egészségügyi központban, Zomborban, Šidben, Preševón, Magyarkanizsán, Szabadkán és Pirotban teszünk beruházásokat és a migránsok ideiglenes elhelyezését kívánjuk segíteni. Másodlagos célunk, hogy ez a donáció az adott városokban maradjon, a hosszú távú, fönntartható egészségügyi alapellátás érdekében – nyilatkozta Axel Dittmann nagykövet.

Az adományt dr. Úri Emese, a dr. Đorđe Lazić Egészségház igazgatónője és Saša Todorović zombori polgármester köszönte meg.

Az átadáson megjelent Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, mint a migrációs kérdésekben felelős politikus.

– A migrációs áradat nem csökken, napi szinten akár nyolcezren is érkeznek az országba. Nem kívánnak itt maradni, de biztonságot és ellátást szeretnének, amit Szerbia igyekszik is biztosítani számukra, a befogadó központok jól szervezettek, jól működnek, ám nem kizárt, hogy újabb befogadó pontokat kell kialakítanunk. Az viszont biztos, hogy országunk nem lesz tampon zóna a migránsokat kibocsájtó és célállomásként választott országok közt. A bejáródott módszer mellett tartunk ki, befogadjuk és segítjük az úton lévőket. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a mai donációs példán is szemléltethető: a szociális ellátásba beruházott pénz többszörös haszonnal jár globálisan és helyi szinten is – hallottuk Vulin minisztertől Zomborban.