2024. április 27., szombat
DOPPINGBOTRÁNY

Együttműködést ajánl az orosz sportminiszter

Oroszország széles körű együttműködés keretében alakítaná át doppingellenőrző rendszerét Vitalij Mutko sportminiszter szerint. Az orosz politikus csütörtök este közölte, bármire hajlandóak annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetek által elvárt változásokat végrehajtsák a doppingellenes rendszerükben.

Arra készülünk, hogy ha kell, újra hitelesítjük a laboratóriumunkat, vagy egyéb reformokat hajtunk végre, esetleg új doppingellenes szervezetet hozunk létre. Széles körű együttműködést tervezünk” – nyilatkozta Mutko.

A miniszter csütörtök esti nyilatkozata egyben üzenet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 27 tagú tanácsa felé, amely a pénteki ülésén tárgyal az orosz doppingbotrányról. Könnyen lehet, hogy szavazni is fognak az ország szövetségének (VFLA) eltiltásáról, s amennyiben a büntetés mellett határoznak, az orosz atléták nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

Az eltiltást hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy független bizottsága javasolta, amely hónapokig vizsgálódott az orosz atlétikát alapjaiban megrengető, tavaly decemberben kirobbant doppingbotrány kapcsán. A Dick Pound vezette testület a szövetség eltiltása mellett a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyének visszavonását kérte, valamint örökös eltiltást javasolt öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára –, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára. A WADA kedden aztán fel is függesztette a moszkvai labor engedélyét. Majd még aznap lemondott posztjáról annak vezetője, Grigorij Rodcsenkov, aki elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Csütörtökön pedig orosz delegáció utazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) irányító Thomas Bachhoz, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről.