2024. április 27., szombat

Az integráció szavatolhatja a régió stabilitását

A nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának felgyorsítását szorgalmazzák a V4-ek

A négy visegrádi ország szorgalmazni fogja, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok uniós integrációját – ebben állapodott meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter, akik csütörtökön a Prágai Európai Csúcstalálkozó nemzetközi politikai fórum keretében találkoztak a cseh fővárosban. A lengyel külügyek irányítója a varsói belpolitikai események miatt nem vett részt a megbeszélésen.

Szijjártó Péter a prágai sajtótájékoztatón, mellette Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter a prágai sajtótájékoztatón, mellette Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter (Fotó: MTI)

„A visegrádi országok azt szorgalmazzák, hogy a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját az európai intézmények gyorsítsák fel. Tekintettel arra is, hogy a bevándorlási hullám rendkívül súlyos hatásokkal van a nyugat-balkáni térségre. Egy ilyen helyzetben a bevándorlás szülte feszültségek és instabilitás nagyon komoly és drámai változásokhoz vezethetnek a térségben” – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI és a Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

„Evidens, hogy az európai integráció a leggyorsabb és a leghatékonyabb út ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán térsége stabil legyen”– szögezte le Szijjártó Péter.

Kifejtette: a V4-ek egységesek ebben a kérdésben. „Azt javasoljuk, hogy a Montenegróval zajló csatlakozási tárgyalásokat gyorsítsuk fel, Szerbiával még az idei esztendőben nyissunk meg legalább egy tárgyalási fejezetet. Ha egyetlen tárgyalási fejezetet sem sikerülne megnyitni, az megrendíthetné a szerbek bővítési folyamatba vetett hitét, megkárosíthatja a folyamat hitelességét. Azt is szorgalmazzuk, hogy Macedónia, Albánia esetében is legyen egy világos menetrend a csatlakozási tárgyalások tekintetében. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy évek óta nem kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások Macedóniával” – pontosította a visegrádiak álláspontját a magyar tárcavezető.

A V4-ek felkérik Görögországot, hogy ne használja vétójogát és ne akadályozza a csatlakozási tárgyalások megkezdését Macedóniával – jelentette ki Szijjártó Péter.

KETTŐS MÉRCE A GÁZFOLYOSÓ ÜGYÉBEN

A közép-európai térség biztonságos energiaellátása szempontjából alapvető érdek a dél-európai gázfolyosóhoz való csatlakozás – állapította meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter a cseh fővárosban a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű nemzetközi politikai fórum keretében.

„Úgy látjuk azonban, hogy vannak olyan európai érdekek, amelyek megpróbálják ellehetetleníteni Közép-Európa összeköttetését az energiaforrásokkal a Balkánon keresztüli folyosóval” – nyilatkozta Szijjártó Péter az MTI és a Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

„Tudjuk, hogy holland, német, brit és francia cégek ma együttműködnek a Gazprommal annak érdekében, hogy az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását megduplázzák. Ha azonban ez megtörténik, akkor a közép-európai energiaellátást további veszély fogja fenyegetni, még messzebb kerül tőlünk a biztonságos energiaellátás”– mutatott rá a magyar tárcavezető.

A biztonságos energiaellátás szempontjából Közép-Európa számára az a lényeg „hogy a déli gázfolyosót, amely az azerbajdzsáni gázt szállítaná Európába, össze tudjuk kötni Közép-Európával. Hogy ez milyen útvonalon történik majd, az egy másodlagos kérdés. Lényeges azonban, hogy legyen legalább egy ilyen beruházás” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, amikor másképpen ítéli meg az Északi Áramlat, és másképpen a Déli Áramlat gázvezeték kérdését.