2024. április 27., szombat

Költségvetés és parkoló

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Módosult a község költségvetése – Külön parkolót jelölnek ki a mozgáskorlátozottak számára – Felvetődött egy községi kommunális közvállala

Kedden tartotta soron következő ülését Kishegyes Község községi képviselő-testülete. Az ülésnek a tervezett 12 helyett mindössze 10 napirendi pontja volt, mivel a dr. Márton Sándor Egészségház igazgatóbizottsági elnökének a felmentését és az új elnök kinevezését levették a napirendről.

Kishegyes (Lakatos János felvétele)

Kishegyes (Lakatos János felvétele)

A megvitatott témák közül Hallgató Imre, a kkt elnöke a községi költségvetés újraelosztását és a mozgáskorlátozott számára kijelölt parkolók kérdését emelte ki.

– A közelmúltban a köztársasági számvevőszék periodikus ellenőrzést végzett a községi közigazgatásban. A községi költségvetéssel kapcsolatos észrevételeik többségét beépítettük az újrafelosztásba, arra törekedtünk ugyanis, hogy a pénzügyi ügyvitelünk teljesen szabályosan folyjon. Tudni kell, hogy községünk hitelek nélkül gazdálkodik, és a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben ez egy nagyon pozitív dolog. Emellett módosítanunk kellett a korábbi területrendezési tervünket, a tervezett Kishegyes–Njegoševo-csatorna egyes elnevezései kapcsán. A csatorna kapcsán a területrendezési terv kidolgozása van folyamatban, s tervezők módosítottak egyes elnevezéséken. Ezeket kellett összehangolni a döntésekkel, hogy később ne legyenek problémák. Ugyancsak összhangba kellett hozni a községi népegyetem alapító okiratát a jelenlegi törvényekkel, illetve a számvevőszék javaslataival. A községben idáig nem voltak kijelölve külön parkolóhelyek a rokkantak számára. Most ezt, a rokkantak kérésére, belevettük a szabályzatba, és meghatároztuk hogyan legyenek a parkolók kialakítva. A kkt ezzel egy nagyon pozitív gesztust tett a mozgássérültek irányába – mondta el Hallgató. Az újságírók kérdésére a kkt-elnök egy új községi közvállalat tervezetéről is szólt. Idáig két helyi közösségben működik kommunális tevékenységeket ellátó közvállalat, most született egy változat, mely szerint ezt községi szinten össze kellene vonni, mondta el Hallgató. Ez a változat bekerült a községi költségvetésbe, de hogy ez hogyan fog kinézni, az még a jövő kérdése, fogalmazott az elnök.

A költségvetési módosításokat Baranyi Szilárd költségvetési és pénzügyi osztályvezető ismertette a testülettel. Baranyi a sajtónak arról számolt be, hogy több változtatást a számvevőszék utasítására kellett belevenni a módosításba.

– A költségvetés elsődleges keretösszege maradt, maga a költségvetés azonban növekedett, mert a módosításba beleépítettük mindazokat az eszközöket, amelyeket ez évben pályázati úton kapott a község. A módosításba belefoglaltuk a köztársasági számvevőszék észrevételeit is, utasításukra átcsoportosítottunk egyes költségeket. Ily módon lehetőség alakult ki, hogy más tevékenységi formákat is pénzelni tudjunk. Ugyancsak a számvevőszék utasítására beépítettük egy kommunálisa vállalat létrehozását és finanszírozását is a költségvetésbe – nyilatkozta az osztályvezető.

Az eddig említettek mellett a kkt elfogadta a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. ügyviteli tervének, a kishegyesi Telekrendezési és Útügyi Közvállalat ügyviteli tervének és Népegyetem alapszabályzatának módosítását. Ugyancsak döntés született egy káder és adminisztratív kérdésekkel foglalkozó bizottság megalakításáról is.