2024. április 26., péntek
KOSÁRLABDA

Alakul az európai NBA

Hiábavalónak bizonyult a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) idei igyekezete, hogy az ULEB-től visszavegye az Euroligát. Az immár 15 éve működő, barcelonai székhelyű liga ugyanis nemcsak ellenjavaslatot tett, hanem azt el is fogadtatta a 11 legerősebb klubbal, amiről 10 évre szóló szerződést is kötöttek. Ennek értelmében a következő idénytől az Euroligát 16 csapat alkotja, amelyek kétkörös, tehát 30 fordulós pontrendszerben játszanak. Ezt a legjobb nyolc negyeddöntője követi három győzelemre, a négy továbbjutó pedig a négyes döntőn küzd meg a bajnoki címért.

12 csapat részvétele már biztos. Ezek a 11 állandó tag (Barcelona, Real Madrid, Laboral, Panathinaikosz, Olimpiakosz, CSZKA, Armani, Efes, Fenerbahçe, Maccabi és Žalgiris), valamint az Eurokupa leendő bajnoka. Emellett három nemzeti bajnok kap meghívót, és a nyolctagú selejtező győztese egészíti ki a listát. Egyelőre talány, hogy ki lesz a három meghívott. Nem hivatalos források szerint a német és a francia bajnok részvétele csaknem biztos, a harmadik pedig lehet olasz, lengyel vagy az Adriai Liga képviseletében akár egy szerbiai vagy horvát gárda is.

Az utóbbi kérdés valószínűleg rövidesen tisztázódik, hisz az ULEB-nek elsősorban a 11 legjobb gárda szerződtetése volt a fontos. Ezeknek több mint elfogadható anyagi feltételeket biztosítottak, különben aligha születik megegyezés, az európai klubkosárlabdát pedig még inkább az NBA formátuma irányában mozdították el. Számukra az sem mellékes, hogy e módon több erős klubbal indíthatják majd az ugyancsak általuk irányított Eurokupát, így az is minden tekintetben vonzóbb lesz nemcsak az érdekeltek, hanem a szponzorok számára is.