2024. április 27., szombat
MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK EGYESÜLETE

A kistermelőnek már föld sem marad

A szabadkai székhelyű Mezőgazdasági Termelők Egyesülete azt követeli a szerb kormánytól és a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy tegye közzé a mezőgazdasági területekről szóló törvényre beterjesztett módosítási javaslatokat, hogy az egyesület a továbbiakban is behatóan és hathatósan képviselhesse a kistermelők érdekeit.

Mint a Mezőgazdasági Termelők Egyesületének vezetősége a közleményben kifejti, tudomásuk van arról, hogy a módosítások értelmében a jövőben már külföldiek is vásárolhatnak Szerbiában termőföldet, és emiatt azt követelik, hogy azt a mintegy 250.000 hektárt, amely nem képezi a restitúció tárgyát, kistermelőknek adják el. Az értékesítést egy mezőgazdaság-fejlesztési alap végezné. Az a cél, hogy a hazai termelők is szántókhoz juthassanak.

Az egyesület amiatt is kifejezte elégedetlenségét, hogy a módosítási javaslatok értelmében a külföldi beruházók bizonyos „beruházási terv alapján” akár harminc évre is bérbe vehetik a termőföldet, nyilvános megmérettetés nélkül.

A Mezőgazdasági Termelők Egyesülete szerint a fent említett elővásárlási jogoknak és a folyamatban levő restitúciónak az lesz a következménye, hogy alig marad az országnak termőföldje. Ha a jószágtenyésztők számára nem korlátozzák a bérelhető területeket 200 hektárra és a nyilvános árveréseken szerezhető földek mennyiségét 100 hektárra, nem fog maradni az országban szabad szántóföld, amit a kisgazdáknak adhatnának el.

Mint ismeretes, a szerb kormány november 5-én fogadta el a mezőgazdasági területekről szóló törvény módosítási javaslatait, amelyet a Köztársasági Képviselőháznak továbbított szavazásra.