2024. március 29., péntek

Zentai pénzsztárosok sikere

A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolának két csapata jutott a középdöntőbe

Szerdán tartották meg Magyarországon, huszonkét helyszínen ugyanabban az időpontban a PénzSztár vetélkedő megyei selejtezőit, ahonnan 32 csapat jutott tovább a regionális középdöntőbe, közülük négy határon kívüli: kettő Erdélyből és a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola három csapatából kettő. Tóth Kornél iskolaigazgató rendkívül elégedett az eredménnyel, annál is inkább, mert a harmadik csapatot másodikos diákok alkotják, tehát lesz utánpótlása a két negyedikesnek. Ez utóbbiak ugyanabból az osztályból, Fodor Šimoković Szandra osztályából kerültek ki, bár az igazgató megjegyzi, hogy különböző okok miatt négy osztályfőnök váltotta egymást, s úgy tűnik, ez inkább haszonnal, mintsem kárral járt.

A három csapat két-két képviselője (Fodor István felvétele)

A három csapat két-két képviselője (Fodor István felvétele)

A diákok a versenyt megelőzően két online selejtezőn vettek részt, s ennek az eredménye alapján juthattak tovább a megyei versenyre, ahol a KözgazdÁszok2015 (Szügyi Árpád, Zsoldos Áron, Rózsa Flórián, Fehér Kornél) ért el legjobb eredményt, majd a 97-es Ászok (Melánk Orsolya, Dobó Ágnes, Kelemen Réka, Sóti Barsi Emese) következik, harmadik pedig a Miuszok (Pósa Brigitta, Szalai Ferenc, Csernák Dominika, Nyári Dóra) lett a szegedi versenyen.

A csapatok képviselői beszélgetésünk alkalmával elmondták, hogy a versenyre külön tananyagból kellett készülniük, a legnehezebb pedig az volt, amikor pénzügyi adatokat kellett történelmi személyekhez kötni, mivel nálunk sokkal kevesebbet tanulnak a magyar történelemről, mint Magyarországon. A középdöntőre pedig még komolyabban kell készülniük, mivel saját környezetükből és saját kutatás alapján két dolgozatot kell készíteni.

Az osztályfőnök szerint van esélyük arra, hogy valamelyik csapatuk még egy fordulóból továbbjusson, utána viszont már biztosan nem tudnák felvenni a versenyt a számos előnnyel rendelkező magyarországi diákokkal. A már elért sikerek mellett pedig az is érték, hogy a tanulók a verseny során olyan tudást szereznek, amelyhez az iskolai órákon valószínűleg nem jutottak volna hozzá, viszont hasznosítani tudják.