2024. április 27., szombat
NYÍLT LEVÉL CIVILSZERVEZETEKHEZ

Tisztázzák: Egyetértenek-e Soros György álláspontjával?

Nyílt levélben fordult a kereszténydemokrata Hollik István a Társaság a Szabadságjogokért Egyesülethez, a Transparency International Magyarország Alapítványhoz és a Magyar Helsinki Bizottsághoz, azt kérve, tisztázzák, támogatják-e az illegális bevándorlás ügyében Soros György közelmúltban megfogalmazott álláspontját.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő pénteken az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban felidézte, hogy október 30-án a Bloomberg Business című lap közzétette Soros György kritikáját Orbán Viktor rádióinterjújára reagálva. Ebben Soros György úgy fogalmazott: „Orbán terve, hogy a nemzeti határok védelmét feladatként, a menekülteket pedig akadályként kezelje. A mi tervünk, hogy a menekültek védelmét kezeljük feladatként, a határokat pedig akadályként.”

Hollik István szerint Soros György fenti mondata súlyos állítást fogalmaz meg. Azt tartja feladatának, hogy szuverén országok határait – mint akadályokat – lebontsa, a menekültek könnyebb Európába jutása érdekében. Felmerül az is, hogy vajon Soros György milyen közösség nevében fogalmazta meg gondolatait – közölte a KDNP-s képviselő, aki szerint közismert tény, hogy a fenti szervezeteknek a legutóbbi évben összesen több száz millió forintnyi támogatást ítéltek oda a Soros alapítvány kurátorai.

Mindezek alapján egyesek joggal gondolhatják, hogy Soros György a magyar migrációs problémában alkotott véleményének a nevével fémjelzett alapítvány által támogatott szervezeteken keresztül kíván érvényt szerezni – véli a politikus.

Hollik István azt kérte, tisztázzák, vajon jogosan gondolják-e egyesek, hogy a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság Közhasznú Egyesület támogatja a Soros György által megfogalmazottakat. Tegyék továbbá világossá egyetértenek-e a civil szervezetüket támogató Soros György fenti szavaival és vállalják-e, hogy ezzel a magyar és a nemzetközi jogban megfogalmazott alapvető értékek semmibevételére biztatnak tömegeket.